Wie is... Silvio Proto

Julie Néman
| 0 reacties
Wie is... Silvio Proto
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie is… Silvio Proto?
               
 
Goede keepers zijn de laatste tijd zeldzaam in ons Belgenlandje, toch hebben we er nog eentje rondlopen in La Louvière. Zijn naam is Silvio Proto.
 
21 jaar geleden, op 23 mei 1983 om precies te zijn, maakte Charleroi kennis met Silvio Proto. Ondertussen groeide hij uit tot, laat ons eerlijk zijn, de beste keeper van België.
 
Silvio ging zoals ieder van ons naar school en behaalde er zijn middelbaar diploma. Leerkracht LO worden was toen zijn ambitie, maar toen kwam La Louvière aankloppen en besloot hij zich op het voetbal te storten. Wanneer je zijn vrienden en kennissen vraagt om drie eigenschappen van Silvio te geven, komen altijd dezelfde terug: vriendelijk, respectvol en vrijgevig. “Zet dat maar in de kijker”, zei een vriend van hem. “Want het is echt een toffe gast.” Maar hij is natuurlijk ook maar een mens en als men dan toch een paar slechte eigenschappen moet geven komt er na een beetje denkwerk “slechte verliezer” en “koppig” naar boven. “Als voetballer ben ik een erg slechte verliezer. Goals binnenkrijgen enerveert me maar daarom ga ik nog niet staan tieren als een gek. Ik wil de spelers voor me aanmoedigen, niet beledigen.”
 
Silvio is zeker niet vies van de mooie dingen in het leven. Zijn ultieme vakantiebestemming is de Dominicaanse Republiek en hij zou zelf wel in een Ferrari Enzo willen rondrijden. In zijn vrije tijd houdt hij zich vooral bezig met het internet. Ook onze gekieuwde vrienden zijn niet meer veilig voor de doelman, want vissen is één van zijn bezigheden. Winkelen hoort daar ook bij, al hangt dit af voor wie hij de winkelstraten afschuimt. Voor zichzelf is er geen probleem, maar als het voor zijn vriendin Barbara is, met wie hij al vier jaar samen is, kan dat wel eens tegensteken. Alleen gaat het altijd vlugger natuurlijk. Qua muziek zal je vooral R&B terugvinden in zijn muziekcollectie. 


Aan een voetballer hoor je altijd te vragen naar wie hij opkijkt of wie zijn favoriete voetballer is. Voor Silvio is dit ongetwijfeld Ronaldino. Als ploeg is hij helemaal weg van AC Milaan.
 
Als hij één gebeurtenis moet kiezen dat hem het meest geraakt heeft zijn het de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika.
 
Silvio is ook heel gelovig. “Ik geloof dat ieders toekomst uitgestippeld is. Mijn gebeden dienen niet om een goede doelman te worden. De gezondheid van mijn familie en mezelf acht ik veel belangrijker. Als ik morgen geblesseerd of ziek raak, is het ook gedaan. Pas op, drie of vier keer per dag bidden als een gek, doe ik niet. Maar dat religieuze is mijn eigen overtuiging sinds ik jong was.”

auteur: Julie Néman
Met dank aan Fréderic Tilmant
 
Welke voetballer wil jij beter leren kennen? Mail je top 3 naar info@voetbalkrant.com of geef je namen door via reageren onder dit bericht...
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties