Analyse Kwartfinales Afrika Cup

Kristof Blomme
Kwartfinales Afrika Cup

De kwartfinales van de Afrika Cup zitten erop. Voor titelverdediger Tunesië en favoriet Kameroen is het toernooi voorbij. Senegal, Egypte, Nigeria en Ivoorkust konden zich wel plaatsen voor de halve finales.

Guinee - Senegal 2-3

Guinee was groepswinnaar geworden voor Tunesië, terwijl Senegal Nigeria voor zich moest dulden. Beide ploegen vochten een verbeten strijd uit voor een plaats in de halve finales. Halfweg de eerste helft kwam Guinee op voorsprong via Kaba Diawara. Voor de rust konden de Senegalezen niet meer reageren. Op het uur bracht middenvelder Bouba Diop de bordjes toch in evenwicht. Nu dicteerde Senegal de wet en Niang zette zijn ploeg acht minuten voor tijd op voorsprong. In de laatste minuut besliste Henri Camara de partij in het voordeel van de Senegalezen. Feindouno kon in blessuretijd nog zijn vierde goal van het toernooi aantekenen, maar het was te laat voor Guinee.

Egypte - DR Congo 4-1

In groep A bleek Egypte sterker dan Ivoorkust. Congo moest dan weer zijn meerdere erkennen in Kameroen. Na een halfuur bracht Ahmed Hassan het gastland op voorsprong tegen Congo. Vijf minuten voor de pauze verdubbelde Hossam Hassan zelfs de score. In blessuretijd van de eerste helft hielp El Saka de Congolezen een handje via een own goal. Egypte bleek echter veel te sterk voor de tegenstander. Na een uur zorgde Moteb voor een 3-1 stand. Ahmed Hassan zette in de laatste minuut de kroon op het werk met zijn tweede goal van de avond.

Nigeria - Tunesië 1-1 (6-5)

Op zaterdag werden de twee andere kwartfinales afgewerkt. Nigeria en Tunesië maakten er een spannende pot voetbal van. Na amper vijf minuten kwam Nigeria al op voorsprong dankzij Obinna. Vlak na de pauze bracht Haggui de Tunesiërs op gelijke hoogte. Voor Tunesië miste Clayton nog een penalty. Na 120 minuten was de stand nog steeds 1-1, dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Beide ploegen trapten uiteindelijk elk acht elfmeters. Voor de Nigerianen misten Yobo en Ayila. Bij Tunesië faalden Chedli en Benachour. Nadat Kanu de zesde voor de Nigerianen kon binnentrappen, werd de elfmeter van Bouazizi gestopt. De titelverdediger mocht de koffers pakken.

Kameroen - Ivoorkust 1-1 (11-12)

Ook de tweede partij op zaterdag werd een regelrechte thriller. Na 90 minuten voetbal stond de brilscore nog op het bord. In de eerste verlenging was het na amper één minuut wel raak. Bakari Kone bracht de Ivorianen op voorsprong. Kameroen reageerde gevat en vijf minuten later zette Meyong Ze de gelijkmaker op het bord. Ook deze match stevende dus af op penalty's. De eerste elf werden door beide ploegen benut. Samuel Eto'o moest hierdoor een tweede keer aan de bak, maar nu trapte de aanvaller van Barcelona over. Drogba deed het wel goed en trapte zijn ploeg zo naar de halve finale.