Speeldag: Speeldag 36
Stadion: Highbury
Arsenal laat twee punten liggen
Ruben Claesen

Arsenal mag Henry nogmaals dankbaar zijn. In de laatste 'North-London Derby' op Highbury ontbond de ingevallen Fransman zijn duivels vijf minuten voor affluiten, en kon zo nog een puntje uit de brand slepen, nadat Robbie Keane de Spurs eerder in de tweede helft op voorsprong had gebracht.

Tottenham had in principe genoeg aan een gelijkspel om de vier-puntenkloof  te handhaven, Arsenal moest eigenlijk winnen om de vierde plaats niet uit het zicht te verliezen. Arsenal-manager Wenger had er blijkbaar vertrouwen in, want hij liet Cesc Fabregas en Thierry Henry met het oog op de Champions League-wedstrijd tegen Villarreal op de bank. Arsenal begon wel het beste, het zette wat druk, maar waardige doelkansen kwamen daar niet uit voort. Snel namen de bezoekers het commando over, en dat leverde wel kansen op. Aaron Lennon bediende Defoe, maar die verzuimde de bal aan de volledig vrijstaande Davids te geven. Even later glipte diezelfde Defoe door de buitenspelval, hij knalde op het gezicht van Lehmann. Tottenham bewaarde het beste echter voor het einde van de eerste helft. Na een schitterende persoonlijke actie omspeelde Michael Carrick drie Arsenal-verdedigers en keeper Lehmann, maar de hoek was net iets te scherp. Een amusante eerste helft, waarin de Spurs domineerden, eindigde op 0-0.

Arsenal herstelde na verloop van tijd het evenwicht in de tweede helft. Robin van Persie had de Gunners zelfs op voorsprong moeten brengen, maar hij besloot, alleen voor Robinson, naast. Wenger voelde dat er iets moest gebeuren, en bracht Henry en Fabregas in de ploeg. Arsenal was nu de betere ploeg, Tottenham counterde. En dat deed het goed, want even voorbij het uur kon Keane een voorzet van Davids van dichtbij binnentikken. Tijdens de 'Keane-celebration' verzamelden de Arsenal-spelers zich rond Edgar Davids, die de bal niet over de zijlijn speelde toen Eboué geblesseerd op de grond lag. Het potje dreigde over te koken, en des te meer toen ook beide managers, Wenger en Jol, verbaal in de clinch gingen. Het zat beide trainers zo hoog, dat ze na het laatste fluitsignaal elkaar zelfs weigerden de hand te geven. De wedstrijd ging evenwel voort, Robinson ranselde prachtig een evenmooie volley van Reyes uit het doel. Slechts uitstel van executie, zo bleek, want even later was het Thierry Henry die Highbury deed ontploffen. Na een mooie collectieve actie kwam hij via Adebayor aan de bal, en rondde prachtig af, 1-1. Even wankelde Tottenham nog, toen Edgar Davids na een zware tackle op Fabregas een tweede gele kaart onder de neus geduwd kreeg. De spectaculaire wedstrijd met veel randgebeurtenissen zou echter geen winnaar opleveren, bij 1-1 bleef het.