Saoudi-Arabië en Tunesië spelen gelijk

Thomas Dubois

Tunesië en Saoudi-Arabië hebben hun eerste wedstrijd van dit WK met een gelijkspel besloten. Beide ploegen waren gemotiveerd om de volle pot te halen en zo Oekraïne al op drie punten achterstand te zetten in de strijd voor de tweede ronde. Als Tunesië won zou dit de eerste overwinning zijn voor een Afrikaanse ploeg op dit WK. In de eerste helft leek dit te lukken want de Tunesiërs kwamen verdiend op voorsprong. Na de rust kwam Saoedi-Arabië beter in de wedstrijd en na een spannend slot werd het alsnog 2-2.

Het werd een flitsende start tussen de twee “kleine” broertjes van deze groep. Wanneer de doorgebroken Jaziri getackeld werd door Tukar greep de Australische scheidsrechter onbegrijpelijk niet in. Het was de zoveelste foute beslissing van een ref op dit WK . Tunesië, zonder topscorer Santos , nam het initiatief in handen via de vleugels Trabelsi en Jemalli. Halverwege de eerste helft kwamen de Tunesiërs op voorsprong via Jaziri. Hij kon scoren uit de kluts na een vrije trap. Saoudi-Arabië maakt een hele zwakke indruk in de eerste helft van de wedstrijd en kon doelman Boumnijel enkel bedreigen met een zwak schotje van Al-Temyat.

Na de rust kwamen de Arabieren beter in de wedstrijd en gingen duidelijk opzoek naar de aansluitingstreffer. Mohammed Noor miste direct na rust een uitstekende kans om gelijk te maken. Eventjes later was het dan toch raak , Al-Kajtani werkte een scherpe voorzet van Noor in het doel van Boumnijel. De Saoudi’s waren gelanceerd en bleven nu doorgaan. Dit leverde nog enkele kleine kansjes op. In de laatste tien minuten werd Sami Al-Jaber ingebracht in de plaats van Al-Kahtani. Deze speler was er twaalf jaar geleden al bij op het WK in 1994 (net als Cafu en Larsson).Hij stond nog maar net op het veld en het was al raak. Hij werd op de counter volledig vergeten door de Tunesiërs en kon gemakkelijk scoren. Een andere invaller Ghodbane probeerde de stand gelijk te krijgen, maar zijn afstandsschot miste het doel op een haar na. Daarna belandde een vrije trap van Sulaimani op de paal en leek Tunesië af te stormen op een overwinning . Maar in de 92e minuut liep het toch nog mis wanneer Radhi Jaidi en voorzet van doelpuntenmaker Jaziri in het doel knalde.

Met deze 2-2 zal geen van beide ploegen echt gelukkig zijn. Het zal een strijd worden met Oekraïne om die tweede plaats. Met deze wedstrijd werd de eerste fase van de eerste ronde afgesloten.