Beleven Real en Dynamo een wedergeboorte?

Harald Berings
| 0 reacties
Beleven Real en Dynamo een wedergeboorte?
Foto: © SC

Over zes dagen wordt 's werelds meest prestigieuze clubcompetitie terug op gang gefloten. In aanloop naar het nieuwe Europese seizoen werpt Voetbalkrant.com twee weken lang een blik op de acht poules. Welke club heeft zich deze zomer het meest versterkt? Waar liggen de ambities van de 32 deelnemende teams? Wie maakt het meest kans op de UEFA Champions League 2006-2007?

Nadat we al de zestien teams belichtten die dinsdag het nieuwe kampioenenbal openen, zijn we nu toe aan de tweede helft. Beginnen doen we daarin met Groep E, met grote namen als Real Madrid en Olympique Lyonnais. Kan Real herleven onder Capello, of staat Dynamo Kiev opnieuw met Serhiy Rebrov terug op het oude nest? Hoe dan ook staat er Steaua Boekarest, dat Standard uitschakelde, een aartsmoeilijke opdracht te wachten.

Na twee teleurstellende seizoenen op Europees niveau zal Real Madrid uit een ander vaatje moeten tappen wil het terug aanspraak maken op de titel in de Champions League. Twee seizoenen geleden werd de Koninklijke naar huis gespeeld in de 16de finale tegen Juventus en vorig seizoen had het Engelse Arsenal, ook in de 16de finale, genoeg aan een 0-1 overwinning in Bernabéu om Real Madrid uit de Champions League te wippen. Maar moet het nog gezegd dat Real Madrid wel kan uitpakken met Europese verwezenlijkingen om U tegen te zeggen? Negen keer winnaar van het kampioenenbal en de enigste Europese ploeg die een exemplaar van de trofee heeft staan na 5 opeenvolgende titels. De laatste keer dat de beker de hoogte in ging was in 2001-2002 tegen Bayer Leverkusen met het bekende doelpunt van de grootmeester himself, Zinédine Zidane. De ploeg moet nog nauwelijks voorgesteld worden, en met nieuwkomers als Van Nistelrooy, Reyes, Cannavaro en Emerson lijkt de ploeg zich in alle regionen vertserkt te hebben. Grootste uitdaging voor trainer en nieuwkomer Fabio Capello zal op het collectief functioneren van Real Madrid liggen: een mogelijkse verklaring voor de wanprestaties in de vorige edities van de Champions League. Ook dit jaar treft Real Madrid het Franse Lyon waarvan het vorig jaar op de openingsspeeldag met 3-0 verloor en thuis niet verder geraakte dan een 1-1. De groepsfase mag echter geen probleem zijn voor Real Madrid. Indien de collectieve vorm tijdig gevonden wordt, zal dit Real Madrid zich zeker weten te handhaven in de weg naar de finale.

Het Franse Olympique Lyon kan de laatste drie jaar terugblikken op een succesvolle Champions League-campagne. In de groepsfase was de Franse kampioen steeds nadrukkelijk aanwezig, wat resulteerde in drie kwartfinales op rij waar ze telkens strandde. Desalniettemin laat Lyon zich zowel nationaal als Europees gelden. Bayern München in 2003-2004 behaalde 1 op 6 in de groepsfase evenals Real Madrid in 2005-2006. In 2004-2005 wist Lyon het Duitse Werder Bremen nog een pandoering te geven (0-3 en 2-7). Al een aantal jaren wordt Lyon getipt als outsider. Namen als Cris, Caçapa, Juninho, Wiltord en Carew zorgen voor een dodelijk efficiënt en solied Lyon. Belangrijkste aanwinsten zijn Zweeds international Kim Kallström en Alou Diarra. Lyon heeft een redelijk jonge kern, vooral het middenveld, maar trainer Houllier heeft vooral in de nationale competitie bewezen een degelijke ploeg gevormd te hebben. Lyon speelde vorig seizoen voor de vijfde keer op rij kampioen in de Franse Ligue 1. De grootste uitdaging in de Champions League ligt in het doorstoten naar de halve finale.

Het seizoen 1985-1986 ligt al een tijdje achter ons, maar het was het jaar van Europese glorie voor Steaua Boekarest. Ze wonnen toen de finale van de Champions League van Barcelona na penalties. In 1996-1997 zagen we Steaua voor de laatste keer deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. Het trof toen onder andere Atlético Mardrid en Borussia Dortmund en eindigde als laatste in de groep met amper vier punten. Steaua heeft het in de voorrondes van deze Champions League-campagne moeten opnemen tegen Gorica en Standard. De eerste werd naar huis gespeeld met 5-0 cijfers en Standard kwam net te kort om de thuiswedstrijd recht te zetten in Boekarest. De Rouches kwamen op voorsprong, maar nadat Jovanovic verzuimde om de wellicht beslissende 0-2 te maken in Boekarest, werden de Luikenaars na twee goals uit de Champions League gekegeld. Standard zal zich Valentin Badea en Sorin Paraschiv nog wel herinneren. Dica, nummer 10 en dirigent bij de Roemenen, wordt aanzien als de grootste sterspeler. Steaua zal samen met Dynamo strijden voor het felbegeerde UEFA Cup-ticket. Beide clubs ontmoeten elkaar al op de eerste speeldag van deze campagne.  

Het Oekraïense Dynamo Kiev had het niet simpel in de aanloop naar de groepsfase. In de tweede voorronde werd Metalurgs gemakkelijk naar huis gespeeld (8-1), maar in de laatste voorronde troffen de Oekraïeners het Turkse Fenerbahçe. Een sterke uit-wedstrijd van Dynamo (2-2) zorgde voor de kwalificatie, nadat eerder thuis met 3-1 werd gewonnen. Dynamo lijkt een degelijke ploeg op poten gezet te hebben en met namen als Diogo Rincón, Maksim Shatskikh, Serhiy Rebrov en Maris Verpakovskis zal Dynamo Kiev zeker zijn zinnen zetten op het behalen van de derde plaats. Kiev kende tot nog toe weinig Europese successen, maar heeft op zijn palmares wel tweemaal het vroegere 'Beker der Bekerwinnaars' binnen weten te halen. Het Oekraïense voetbal zit in de lift, zeker na de prestaties van Oekraïne op de Werelbeker in Duistland (kwartfinale), waardoor Dynamo een geduchte tegenstander zal zijn voor de favorieten in deze groep. De gouden tijden van Andriy Shevchenko lijken nog ver weg voor Kiev, maar het kan alvast starten aan een nieuwe Europese start op woensdag 13 september. Dan ontmoet het immers Steaua Boekarest, een strijd om derde plaats in de groep.

1. REAL MADRID – Aangenomen kan worden dat de Koninklijke de favoriet is in deze groep. Veel zal afhangen van hoe snel Capello het collectieve spel van Real Madrid op punt kan stellen.
2. OLYMPIQUE LYON - Directe concurrent van Real en in de openingswedstrijd van deze poule zullen de Fransen de stunt van vorig jaar willen herdoen.
3. DYNAMO KIEV Sterk geheel en net dat ietsje meer kwaliteit om door te stoten naar de Uefa-beker. Vooral het aanvallend vermogen van Dynamo, onder leiding van Rebrov kan voor de nodige punten zorgen.
4. STEAUA BOEKAREST - De zwakkere schakel in deze poule. Zal in de onderlinge confrontaties met Dynamo wellicht tekort schieten voor de derde plaats.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties