Kris Boyd: goalgetter bij Rangers
Kristof Blomme
| 0 reacties
Kris Boyd: goalgetter bij Rangers
Foto: © SC

Kris Boyd is nu al een fenomeen in Schotland. De jonge spits scoort in zijn thuisland aan de lopende band. De 23-jarige aanvaller, die nu anderhalf jaar in Glasgow speelt, scoorde dit seizoen al zestien keer. Voordien was hij actief bij Kilmarnock. 

Kris Boyd zag op achttien augustus 1983 het levenslicht in Irvine. Hij begon zijn professionele carrière in 2001 bij het Schotse Kilmarnock. In zijn eerste seizoen bij de club wist hij, op 18-jarige leeftijd, vijf keer de weg naar doel te vinden. De daaropvolgende seizoenen wierp de jonge aanvaller zich steeds meer op als doelpuntenmachine. Hij scoorde vervolgens 12, 15 en 16 keer. In september 2004 liet hij, tegen St. Mirren, vijf keer de netten trillen.

In de heenronde van vorig seizoen brak Boyd helemaal los. In twintig partijen met Kilmarnock scoorde hij vijftien keer. De Schotse topclubs kwamen op de proppen en Boyd kon niet aan de lokroep van Glasgow Rangers weerstaan. Ook bij Glasgow Rangers liet hij zich meteen gelden. In zijn eerste halve seizoen voor de club produceerde hij meteen zeventien doelpunten in evenveel partijen. Dat bracht zijn seizoenstotaal in de Schotse Premier League op 32. 

Ook dit seizoen loopt het weer als een trein. De stevige aanvaller trapte voorlopig 16 keer raak. Daarmee is hij op dit moment weer topschutter. In mei vorig jaar werd Boyd eindelijk opgeroepen voor de Schotse nationale ploeg. Ook daar toonde hij dat doelpunten maken zijn specialiteit is. In zijn debuut trof hij meteen twee keer raak tegen Bulgarije. Ook in de kwalificatiewedstrijd tegen Faroer versloeg hij de vijandige goalie twee keer.

Boyd is een stevige spits die doet denken aan Hartson en Sutton. Snelheid is niet zijn grootste troef, maar in 'the box' is hij een gesel voor elke verdediging. Vorige winter waren ook enkele Engelse ploegen geïnteresseerd in de diensten van de aanvaller. Rangers droeg echter de voorkeur weg van de spits. Van die beslissing zal hij nog geen spijt gehad hebben, al is de vraag hoelang het zal duren vooraleer Boyd in de Engelse Premier League aan de slag kan.

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Scottish Premier League

Nieuwste reacties