Premiership: hopen op beter

Kristof Blomme
| 0 reacties
Premiership: hopen op beter
Foto: © SC

Vandaag hebben we het over de nummers 13 tot 17 van afgelopen seizoen: Newcastle, Manchester City, West Ham, Fulham en Wigan. De laatste drie moesten wachten tot de laatste speeldag om zich definitief te redden. Wigan won op de slotspeeldag bij Sheffield United, waardoor beide ploegen evenveel punten telden. Wigan bleef op die manier in de Premier League. Ook Newcastle en Manchester City stelden teleur. Beide ploegen moeten komend seizoen beter doen. 
 
Newcastle  
 
Doel
 
Shay Given blijft de onbetwiste titularis in doel bij Newcastle. De 31-jarige Ier is er al sinds 1998 actief. Ondertussen speelde hij al meer dan 400 wedstrijden voor Newcastle. Tweede doelman is Steve Harper, die ook al sinds 1998 doelman is bij de Engelsen.
 
Verdediging
 
Achterin vertrokken Bernard en Bramble bij de club. Flankverdedigers Carr en Babayaro bleven wel bij Newcastle. De 21-jarige Steven Taylor stond afgelopen seizoen vaak in de basis en bleef de club trouw. Ook Solano en Ramage zijn dit seizoen nog te zien in St. James’ Park. David Rozehnal maakte de overstap van Paris Saint-Germain. De Tsjech was in het verleden actief bij Club Brugge. Bij Lyon werd de ervaren Braziliaan Caçapa na zeven seizoenen weggehaald. Linksachter Enrique werd voor zo’n tien miljoen euro overgenomen van Villarreal.
 
Middenveld
 
Op het middenveld bleef de kleine Turkse international Emre. Van de 21-jarige James Milner, die afgelopen seizoen een basisplaats wist af te dwingen wordt veel verwacht. Met Nicky Butt en vleugelspeler Duff bleef ook de ervaring behouden. Met Geremi kwam een polyvalente middenvelder, die ook achterin uit de voeten kan, de ploeg versterken. Hij speelde eerder bij Real Madrid en Chelsea. Joey Barton maakte dan weer de overstap van Manchester City, waar het ‘enfant terrible’ moest vertrekken. International Scott Parker, die afgelopen seizoen de kapiteinsband droeg, vertrok naar West Ham.
 
Aanval
 
Voorin heeft Newcastle veel mogelijkheden. Michael Owen, die vorig seizoen miste wegens een zware knieblessure, moet opnieuw de aanvalsleider worden. Ook Obafemi Martins bleef bij de club. Hij scoorde elf competitiedoelpunten. Newcastle kan eveneens nog rekenen op de diensten van Luque en Ameobi. Daarnaast werden twee nieuwe voorspelers aangetrokken. Alan Smith werd voor bijna tien miljoen euro overgenomen van Manchester United, waar hij geen basisplaats kon afdwingen. Mark Viduka vertrok bij Middlesbrough. De ervaren Australiër scoorde vorig jaar veertien keer voor Boro.
 
Conclusie
 
Newcastle heeft opnieuw een sterke kern. Vooral voorin heeft het ontzettend veel mogelijkheden als iedereen fit blijft. Dit seizoen zou Newcastle zeker opnieuw mee moeten doen voor Europees voetbal na het ontgoochelende voorbije seizoen.
 
 
Manchester City
 
Doelmannen
 
Het doel wordt nog steeds verdedigd door Andreas Isaksson. Afgelopen zomer maakte hij de overstap van Rennes na een goed WK. Hij raakte echter geblesseerd, waardoor Weaver hem lange tijd moest vervangen. Weaver vertrok deze zomer naar Charlton. Met Hart en Kasper Schmeichel krijgt Isaksson nu af te rekenen met twee jonge concurrenten.
 
Verdedigers
 
Achterin moest City Distin en Trabelsi laten gaan. Van de basisverdediging bleven zo enkel Micah Richard en Richard Dunne bij de ploeg. Ook Ball, Onuoha en Sun kwamen vrij vaak aan spelen toe en mochten bij de club blijven. Twee spelers kwamen de ploeg versterken. Vedran Corluka werd voor maar liefst twaalf miljoen euro overgenomen van Dinamo Zagreb. De 21-jarige achterspeler tekende er een contract voor vijf seizoenen. Van Real Sociedad werd de 22-jarige Garrido aangetrokken. De linksachter was al drie seizoenen basisspeler bij de Spanjaarden.
 
Middenvelders
 
Sterkhouder op het middenveld Joey Barton moest vertrekken na een aantal incidenten. Ook Trevor Sinclair keerde City de rug toe, net als Beasley. Hamann, Ireland en Dabo bleven de club wel trouw. Het middenveld werd aardig versterkt. Zo werd verdedigende middenvelder Gelson Fernandes overgenomen van het Zwitserse Sion. Ook Newcastle en Bolton hadden interesse in de Zwitserse jeugdinternational. Martin Petrov werd weggehaald bij Atlético Madrid. Hij was al 69 keer actief voor de Bulgaarse nationale ploeg. Met Elano en Geovanni kwamen ook twee Brazilianen de kern vervoegen. De 26-jarige Elano werd overgenomen van het Oekraïnse Shakthar Donetsk voor twaalf miljoen euro. Geovanni, ex-Barcelona, verliet Cruzeiro transfervrij.
 
Aanvallers
 
Het grootste probleem lag afgelopen seizoen voorin. Samaras scoorde vier keer, Mpenza (die pas in januari de troepen kwam vervoegen), Vassell en Corradi elk slechts drie keer. Dickov wist zelfs niet te scoren. Twee spelers moeten die problemen verhelpen. De 24-jarige Italiaan Rolando Bianchi vertrok bij Reggina. Daar was hij afgelopen seizoen goed voor achttien doelpunten in de Serie A. Hij had dan ook een groot aandeel in het behoud. De 21-jarige Bojinov wordt gezien als een groot talent. Hij maakte op z’n vijftiende al zijn debuut in de Serie A bij Lecce. Hij trok in 2005 naar Fiorentina, waar hij weinig succesvol was. Afgelopen seizoen werd de jonge spits uitgeleend aan Juventus, waar hij vijf keer scoorde. 
 
Conclusie
 
Manchester City heeft zijn kern goed versterkt, ondanks het vertrek van sterkhouder Barton. Toch blijft het afwachten hoe de jonge nieuwkomers zich staande zullen houden in de Premier League. Eriksson moet met deze ploeg een gooi kunnen doen naar de linker kolom en mogelijk Europees voetbal.
 
 
West Ham
 
Doelmannen
 
International Robert Green maakte afgelopen zomer de overstap van Norwich naar West Ham. Hij zal ook dit seizoen eerste doelman zijn. De Hammers zagen wel Roy Carroll vertrekken naar Glasgow Rangers. Om hem te vervangen werd Richard Wright transfervrij overgenomen van Everton.
 
Verdedigers
 
De jonge Anton Ferdinand was afgelopen seizoen een vaste waarde in de defensie van de Hammers. Naast hem deden ook Gabbidon, Spector en Collins regelmatig mee. De Ghanese rechtsachter Pantsil, die een goed WK speelde, kon zich nog niet goed doorzetten. Dit seizoen moet de doorbraak er komen. In januari werden Matthew Upson en Lucas Neill nog gehaald bij respectievelijk Birmingham en Blackburn. Konchesky keerde de club de rug toe en trok naar Fulham.
 
Middenvelders
 
Middenvelders Etherington, Noble, Mullins en Bowyer bleven West Ham trouw. In januari werd Boa Morte overgenomen van Fulham, terwijl Quashie  West Ham verkoos boven West Brom. Ook deze zomer werd het middenveld nog versterkt. Zo haalde het Engels international Scott Parker voor iets meer dan tien miljoen euro weg bij Newcastle, waar hij skipper was. Bij Bordeaux werd de 24-jarige Fransman Faubert weggehaald. De vleugelspeler viel echter meteen uit met een zware blessure. De ervaren Zweed Freddie Ljungberg trok de deur bij Arsenal achter zich dicht om bij West Ham te voetballen. Van hem wordt veel verwacht. Twee vaste waarden verlieten ook de club. Yossi Benayoun ging zijn geluk beproeven bij Liverpool. Reo-Coker, die West Ham absoluut wou verlaten, is nu actief bij Aston Villa.
 
Aanvallers
 
Voorin bleef topschutter Zamora bij de club. Hij was afgelopen seizoen goed voor elf doelpunten. Dean Ashton lag afgelopen seizoen in de lappenmand met een gebroken enkel. Dit seizoen moet hij weer zijn beste niveau halen.  Nieuw bij de Hammers is Craig Bellamy. Het ‘enfant terrible’ werd losgeweekt bij Liverpool, waar hij niet meer welkom was. Carlos Tevez, die voor Manchester United gaat voetballen en ouderdomsdeken Sheringham zochten andere oorden op.
 
Conclusie
 
West Ham moest afgelopen seizoen tot de laatste speeldag wachten om zekerheid te krijgen over het behoud. Zo’n vaart zal het dit seizoen niet lopen. Het moet in staat geacht worden om een rustig seizoen in de middenmoot te spelen. Misschien kan het zich zelfs mengen in de strijd voor Uefa-cupvoetbal.
 
Fulham
 
Doelmannen
 
In doel beschikt Fulham nog steeds over de ervaren Fin Antti Niemi. Hij wordt ook komend seizoen de onbetwiste titularis. Achter hem drummen Warner en Batista voor een plaatsje.
 
Verdedigers
 
Achterin bleven vaste waarden als Volz, Bocanegra, Knight en Rosenior bij de club. Ook Christanval is nog steeds actief bij Fulham. Drie spelers kwamen bovendien de defensie versterken. De 27-jarige Aaron Hughes maakte de overstap van Aston Villa, waar hij afgelopen seizoen geen basisplaats meer had. Eerder speelde hij lange tijd voor Newcastle. Chris Baird werd overgenomen van Southampton. De 25-jarige Noord-Ier speelde afgelopen seizoen zowat elke partij voor zijn club. Ook Paul Konchesky kwam de rangen versterken. De linksachter, die eerder al voor Charlton voetbalde, werd weggehaald bij West Ham. Queudrue en Brown zochten andere oorden op.
 
Middenvelders
 
Op het middenveld kan Fulham nog steeds rekenen op de ervaring van Bouba Diop, Elliott, Davies, Dempsey en Smertin. De jonge Steven Davis maakte de overstap van Aston Villa. De 22-jarige Noord-Ierse international tekende er een contract voor vier seizoenen. Van tweedeklasser QPR kwam Lee Cook. Hij was er één van de belangrijke krachten. Pembridge en Jensen verlieten de club transfervrij.
 
Aanvallers
 
Voorin rekent Fulham nog steeds op de ervaren Amerikaan McBride. Hij scoorde afgelopen seizoen negen keer. Collins John kende een slecht jaar. De jonge Nederlander deed slechts één keer de netten trillen. Twee seizoenen geleden scoorde hij nog elf keer. Dit seizoen moet hij weer z’n beste vorm vinden. Ook voorin werden twee spelers aangetrokken. De 27-jarige Diomansy Kamara werd voor bijna tien miljoen euro weggehaald bij West Brom. Bij de tweedeklasser scoorde hij vorig jaar twintig keer. Nu moet hij z’n schutterskwaliteiten tonen op het hoogste niveau. Healy, een Noord-Iers international, verliet het gedegradeerde Leeds voor Fulham. Vorig seizoen was hij goed voor tien goals. Radzinski mocht de club verlaten.
 
Conclusie
 
Fulham had het afgelopen seizoen heel moeilijk. Er kwamen enkele spelers bij, maar er vertrokken even goed enkele pionnen. Mogelijk moet Fulham opnieuw tot het einde van het seizoen knokken tegen de degradatie. Het valt immers af te wachten wat bepaalde nieuwkomers kunnen op het hoogste niveau.
 
 
Wigan
 
Doelmannen
 
Chris Kirkland is titularis onder de lat bij Wigan. Hij werd afgelopen zomer overgenomen van Liverpool, dat enkele jaren geleden nog tien miljoen euro neerlegde voor de 26-jarige goalie. Achter Kirkland staan met Pollitt en Nash nog twee ervaren dertigers onder contract bij de Latics.
 
Verdedigers
 
Fitz Hall, Emmerson Boyce en Paul Scharner waren afgelopen seizoen vast waarden in de defensie van Wigan. Zij bleven allen bij de club. In januari werd Granqvist geleend van Helsingborg, waar hij kapitein was. De Zweed kwam amper in actie, maar mocht toch voor twee jaar tekenen bij de Engelsen. Van hem wordt veel verwacht. Bij Newcastle werd Titus Bramble weggehaald. Hij was er vijf seizoenen actief en speelde er meer dan 100 wedstrijden in de Premier League. Ook Mario Melchiot kwam terug naar Engeland. De Nederlandse verdediger, die afgelopen seizoen actief was bij Rennes, tekende er een contract voor drie seizoenen. Leighton Baines vertrekt allicht nog naar Everton.
 
Middenvelders
 
Middenvelders Kilbane, Landzaat en Skoko bleven de club trouw, net als de jonge vleugelspeler Valencia. De 19-jarige Ecuadoriaan maakte afgelopen seizoen al indruk en moet zich dit seizoen nog meer kunnen doorzetten. Bij Newcastle werd de 33-jarige Sibierski transfervrij weggehaald. Welshman Jason Koumas maakte de overstap van tweedeklasser West Bromwich. Daar was de 28-jarige middenvelder afgelopen seizoen goed voor negen doelpunten. Michael Brown werd dan weer overgenomen van Fulham, waar de 30-jarige speler nochtans een basisplaats te pakken had.
 
Aanvallers
 
Voorin bleef de ervaren Emile Heskey bij de club. De ex-speler van onder andere Liverpool en Birmingham was vorig jaar goed voor acht doelpunten. Ook de 30-jarige Senegalees Henri Camara bleef bij de Latics. Hij scoorde de afgelopen twee seizoenen in totaal achttien keer. In januari werd de aalvlugge Nigeriaan Julius Aghahowa weggehaald bij Shakthar Donetsk. Hij kwam amper zes keer in actie, maar dit jaar moet het seizoen van de doorbraak worden in de Premier League. Ook Caleb Folan maakte in januari de overstap naar Wigan. Hij scoorde vorig jaar acht keer voor Chesterfield in de heenronde. Bij Wigan vond hij nog twee keer de weg naar de netten.
 
Conclusie
 
Mogelijk gaat Wigan weer een seizoen tegemoet in de kelder van de rangschikking. Toch moet de club ook nu in staat worden geacht om zich in de Premier League te handhaven. Dat zal vooral afhangen van de doorbraak van spelers als Granqvist, Johansson of Aghahowa.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties