CL-Speler in de spotlight: Cristiano Ronaldo

Dirk Pieters
| 0 reacties
CL-Speler in de spotlight: Cristiano Ronaldo
Foto: © SC

In de eerste ronde van de Champions League nam Manchester United het op tegen het Portugese Sporting Lissabon. Een speciale avond was dat voor Cristiano Ronaldo. Sporting was immers zijn eerste grote club. In die wedstrijd was hij het die het verschil maakte. Met net iets meer dan een uur gespeeld was het Cristiano Ronaldo die de enige goal van de avond scoorde via een kopbal, na een voorzet van Wes Brown. Voor de wedstrijd had Ronaldo laten opteken dat hij niet wist of hij zijn doelpunt zou vieren, hij wou niet respectloos overkomen tegenover zijn oude club. De Portugese sterspeler loste het mooi op. Hij vierde zijn goal maar niet uitbundig en daarbij dankte hij het thuispubliek. Dat ingetogen gebaar leverde hem een staande ovatie op toen hij vier minuten voor tijd gewisseld werd. Het is tekend voor het karakter van de Portugees. Tijd dus om even deze speler in de spotlight te zetten.
 
Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro werd 22 jaar geleden geboren in Funchal in Madeira. Al vanaf zijn derde is Ronaldo gefacineerd door voetbal. Op zijn achtste ging hij bij het amateurteam Andorinha spelen. Toen hij tien jaar oud was, tekende hij bij één van de grote ploegen van Madeira, CD Nacional. Nadat hij met hen de titel behaalde, ging hij op oefensessie bij Sporting Lissabon. De club realiseerde zich meteen dat Ronaldo een uitzonderlijk talent was en legde hem onder contract. Bij zijn debuut tegen tegen Moreirense scoorde hij tweemaal. Hij werd een vaste waarde bij de -17 jarigen van Portugal.
 
Het was Liverpool-coach Gerard Houllier die hem het eerst in het oog kreeg. Liverpool vond Cristiano Ronaldo nog te jong om hem een contract aan te bieden. In 2003 speelde Sporting tijdens de inhuldiging van het Alvalade XXI - stadion tegen Manchester United. Tijdens die match liet Ronaldo duidelijk blijken dat hij op beide flanken uit de voeten kan. Dat viel ook Alex Ferguson op en de rest van de spelers van ManU. Zij waren sterk onder de indruk van de jonge speler en sommigen lieten zich ontvallen dat ze liever met hem in een team zouden spelen dan het tegen hem te moeten opnemen. 
 


Bij Manchester United kreeg hij het shirt met het nummer zeven, een nummer dat aan vele groten had toebehoord zoals George Best, Bryan Robson, Eric Cantona en in een minder ver verleden ook aan David Beckham.
 
Sinds het Europees Kampioenschap in 2004 is hij een vaste waarde in het Portugese nationale team.
 
Ronaldo kreeg door zijn prestaties verschillende nominaties. Hij werd twee keer na elkaar tot speler van de maand gekozen. Enkel Robbie Fowler en Dennis Bergkamp slaagden daar vóór hem in. In april van dit jaar werd hij ook in Engeland tot de Speler van het Jaar gekozen en tot Talent van het Jaar. Het was sinds 1977 niet meer voorgekomen dat een speler beide prijzen won. Bovendien werd hij ook tot de PFA Fans' Player of the Year gekozen. Dat is de award die door de fans wordt gegeven aan de beste speler van het jaar. [AN]
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties