Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: Weserstadion
Rangers overleven stormloop in Bremen
Nico Wieme

Ondanks een 1-0-overwinning en een partij eenrichtingsvoetbal is Werder Bremen er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van de UEFA Cup. Glasgow Rangers gaat een ronde verder nadat het de heenmatch met 2-0 won.

Werder Bremen ging vorige week met 2-0 onderuit op het veld van Glasgow Rangers. De Duitsers hadden de partij in Schotland nochtans volledig onder controle, maar twee blunders van doelman Tim Wiese lagen aan de basis van de tegendoelpunten. De Duitsers moesten al bijna op een mirakel hopen om het Rangersblok te ontgrendelen.

Strafschop?
In de eerste helft speelde Werder bijna voortdurend op de speelhelft van de bezoekers. Het eenrichtingsvoetbal resulteerde in een aantal goede kansen, maar zowel Diego, Naldo, Hugo Almeida, Markus Rosenberg als Sebastian Boenisch misten de kansen. Consternatie in de 25ste minuut, toen Rosenberg, na een mooie actie tussen Diego en Aaron Hunt, neerging in de zestien. Scheidsrechter Martin Hansson zag er echter geen strafschop in.

Counters
Op het halfuur staken de Rangers dan toch eens de neus aan het venster, maar gelukkig was Wiese dit keer wel bij de pinken op een schot van Nacho Novo (foto links). Vijf minuten voor de pauze versierden de Schotten hun tweede kans, maar deze keer stond Novo in de baan van het schot dat Charles Adam afvuurde. Beide ploegen gingen de rust in met een brilscore. Werder moest hopen op een betere afwerking, want voetbaltechnisch was de thuisploeg zeker de meerdere van de bezoekers, die zich hoofdzakelijk concentreerden op het verdedigen van hun voorsprong.

Diego breekt de ban
De tweede helft was niet voor hartlijders. Na vijf minuten schoot Daniel Jensen van op de rand van het strafschopgebied naar doel, maar bezoekend doelman Allan McGregor kon de bal nog net over doel tikken. Het zou niet de laatste keer zijn dat het Glasgowsluitstuk de meubelen redde voor zijn ploeg. Enkele minuten later viseerde weer Jensen de vuisten van McGregor. Iets voor het uur zette Boenisch voor van op de linkerflank, Diego (foto rechts) controleerde met de borst, trok de bal met rechts mee en schoot van net buiten de zestien met links mooi overhoeks binnen. Het Weserstadion ontplofte.

Stormloop
In volle euforie verwaarloosde de thuisploeg even de concentratie en dat brak hen bijna zuur op. Bij een zeldzame counter verschenen plots twee bezoekende spelers alleen voor Wiese, maar Per Mertesacker kon het gevaar tijdig keren. Wat dan volgde, was een stormloop van de thuisploeg naar het doel van de Schotten. De ingevallen Boubacar Sanogo kwam nog het dichtst bij een doelpunt, maar opnieuw zat McGregor er goed tussen. Met zijn vingertoppen kon hij de bal nog tegen de lat deviëren. De laatste grote kans was voor Naldo, maar ook van ruim 30 meter afstand kon hij de bezoekende keeper niet verschalken.

Na een bloedstollende thriller won Werder met het kleinste verschil, maar dat was niet genoeg om zich te kwalificeren. De Rangers mogen hun doelman McGregor (foto links) meer dan dankbaar zijn, want op zijn eentje bezorgde hij zijn ploeg de kwalificatie. Niet het beste paard kreeg de haver, maar in het voetbal word je nu eenmaal afgerekend op het aantal doelpunten dat je scoort en dat was er voor Bremen minstens één te weinig.