Speeldag: Kwart Finales (H)
Stadion: Sükrü Saracoglu
Fenerbahce verdiend voorbij Chelsea
T. Coremans

Fenerbahce is erin geslaagd de bezoekers uit Chelsea te verslaan. Chelsea kwam op voorsprong via een eigen doelpunt van Deivid. Diezelfde Deivid knalde tien minuten voor tijd ook de winning goal voorbij Cudicini.

Grootheid FC Chelsea moest vanavond aan de bak in Sükrü Saraçoglu om er thuisploeg Fenerbahce partij te geven. De Turken teren op een uitstekende thuisreputatie. Zij verloren in eigen stadion geen enkele wedstrijd en dat tegen ploegen als Inter Milaan, PSV en Sevilla. Laatstgenoemde werd zelfs in de vorige ronde gewipt. Chelsea werd minstens verwacht in de kwartfinale. Fenerbahce werd alvast een stevige noot om kraken.

Onder een uitbundige sfeer betraden de twee kwartfinalisten de arena. Chelsea deinsde geen enkel moment terug voor de 50.000 uitzinnige thuisfans. Fenerbahce startte veelbelovend maar werd vroeg in de wedstrijd met de neus op de feiten gedrukt. Een voorzet van Malouda devieerde via Deivid achter Volkan Demirel, 0-1. De thuisploeg sloeg er niet in de bal in de ploeg te houden waardoor Chelsea bedreigen moeilijk werd. De bezoekende verdediging, onder leiding van Terry, hoefde niet eens diep te gaan om de aanvallers van de Turken op te vangen.

Chelsea bleef domineren en dwong als enige kansen af. Essien trof eerst de deklat. Even later pakte thuisdoelman Volkan uit met een knappe save op een poging van Drogba. Buiten enkele halve kansen via Vederson en Aurélio kwam Fenerbahce de eerste helft niet. Benieuwd wat Zico nog uit de hoed kon toveren?

Na de pauze kregen we dezelfde gladiatoren terug te zien. Er werd vroeg duidelijk dat de thuisploeg andere plannen had dan tijdens het eerste bedrijf. Na een uitgemeten voorzet van Turaci kon Alex net niet bij de bal om gevaarlijk te zijn. Kezman wringt en zwoegt zich een weg langs de buitenspelval en dat lukte hem één keertje. Cudicini toonde zich een waardig vervanger voor Cech. Een lichte draai met zijn toverstok en coach Zico toverde Kazim Kazim uit zijn hoed. De man kwam in de plaats van Boral en bracht na amper tien speelminuten zijn team langs Chelsea, 1-1. Verdiende gelijkmaker voor de Turken die een autoritaire tweede helft speelden.

Chelsea was een schim van de ploeg die in de Premier League momenteel hoge toppen scheerde. Het kwam wel tot balcirculatie maar van diepgang was geen sprake. Tien minuten voor tijd bracht Deivid het stadion in complete extase. Vanaf ongeveer 25 meter haalde hij genadeloos uit. Cudicini had geen enkel verhaal tegen deze loeier van formaat, 2-1.  Uiteindelijk ook de terechte eindstand.

Chelsea was niet meer bij machten het Fenerbahce moeilijk te maken waardoor de thuisploeg een redelijke uitgangspositie heeft voor de terugwedstrijd. In Londen zou het owndoelpunt van Deivid de Turken wel eens zuur kunnen opbreken.