Stadion: BayArena
Leverkusen krijgt voetballes van Zenit
Luc Goderis

Zenit Sint Petersburg heeft in de BayArena in Leverkusen voetballes gegeven. De Duitsers kwamen amper in het stuk voor en kregen er vier om de oren.

Beide teams begonnen wat aarzelend aan de wedstrijd en keken de kat uit de boom.  Vooraf hadden insiders verwacht dat Zenit wat wedstrijdritme zou tekortkomen omdat de competitie daar pas begonnen is.  Niets bleek echter minder waar en halfweg de eerste helft trokken de Russen alle registers open.

Prima georganiseerd, hoog storend en met razendsnelle acties begon het team van Dick Advocaat aan hun demonstratie.  Andrei Arshavin liep er op de rechterflank alles en iedereen af, sneed naar binnen en trapte hoog en hard binnen.

Leverkusen kon amper dreigen en kon zelfs nooit de indruk wekken het Zenit moeilijk te kunnen maken.  Toch scoorde Stefan Kiessling net na het halfuur de gelijkmaker.  Arshavin probeerde op de flank optimistisch zijn tegenstander te verschalken met een bruggetje, maar betaalde zijn actie cash.  Theofanis Gekos ging met de bal aan de haal, trok voor en na een van de lijn geredde kopbal kon Kiessling de rebound binnentikken.

Zenit bleef ook na de gelijkmaker de wet dicteren, maar vond voor de pauze de weg naar de netten niet meer.  Na de herneming duwden de Russen het gaspedaal nog wat verder in, en demonstreerden met fris en aanvallend voetbal.

Na amper zeven minuten in de tweede helft rolde Arshavin nu de linkerflank op en presenteerde Pavel Pogrebnyak aan de tweede paal de 1-2 op een gouden schoteltje.

Net na het uur telde het team van onze (geblesseerde) landgenoot Nicolas Lombaerts, Leverkusen helemaal uit.  Eerst haalde Aleksander Anyukov verschroeiend uit vanop een goeie 25 meter (1-3) en minuten later bediende Viktor Faisulin, Igor Denisov, die simpel binnenwerkte (1-4).

Zenit kreeg nog kansen om de voorsprong verder uit te diepen, maar leek medelijden te hebben met de Duitsers.  Totaal onverwacht had Kiessling in de allerlaatste seconden nog een doelpunt aan de voet, maar Vyacheslav Malafeev redde miraculeus.

Zenit staat dankzij de ruime zege nu al met meer dan anderhalf been in de halve finales van de Uefabeker.  Het neemt het daarin op tegen de winnaar van het dubbeltreffen Bayern Munchen - Getafe.