Duitsers scoren vijf op zes

Nico Wieme
| 3 reacties

Duitsland heeft zich met vijf van de zes teams geplaatst voor de groepsfase van de UEFA-beker. Enkel Borussia Dortmund faalde in zijn opzet, al had Udinese strafschoppen nodig om de moedige Duitsers te verslaan.

Donderdag stonden de terugwedstrijden in de eerste ronde van de UEFA-beker op het programma. Duitsland trad daarin aan met vijf vertegenwoordigers. Hertha Berlijn, de zesde Duitse ploeg, plaatste zich dinsdag al door 0-0 gelijk te spelen bij St.Patrick’s Athletic. Hertha had de heenmatch met 2-0 gewonnen. Donderdag mochten VfL Wolfsburg, Hamburger SV, Schalke 04, VfB Stuttgart en Borussia Dortmund proberen om Berlijn te vergezellen in de groepsfase van de UEFA-beker.

Rapid Boekarest – VfL Wolfsburg          1-1

VfL Wolfsburg heeft zich als tweede Duitse team geplaatst voor de groepsfase van de UEFA-beker. De Wolven hadden de heenmatch met 1-0 gewonnen en voor hen volstond een 1-1-gelijkspel bij de Roemeense club.

De Duitsers namen, ondanks de gunstige uitgangspositie, geen afwachtende houding aan en kozen onmiddellijk voor het offensief. De bezoekende aanvalsdrift werd al snel beloond. Grafite (foto links) scoorde in de zestiende minuut uit een van de vele doelkansen die VfL creëerde. Hoewel Rapid na de pauze meer druk zette, bleef echt doelgevaar achterwege. De thuisploeg moest nog opletten om niet op een gevaarlijke counter te lopen. Vasile Maftei bracht in de 70ste minuut nog even hoop voor de Roemenen, maar verder dan die gelijkmaker kwamen zij niet. VfL Wolfsburg plaatst zich voor het eerst voor de poules.

Unireia Urziceni – Hamburger SV          0-2

Net als Wolfsburg trok Hamburger SV naar Roemenië. Tegenstander van dienst was het nobele onbekende Unireia Urziceni. De Roemenen verrasten de ex-ploeg van Vincent Kompany in de heenmatch door 0-0 gelijk te spelen in Duitsland. Hamburger SV was gewaarschuwd en stak in de terugmatch een tandje bij. Dankzij een 0-2-zege plaatste HSV zich als derde Duitse team voor de groepsfase.

Hamburg heeft zich al bij al simpel geplaatst voor de volgende ronde in de UEFA-beker. Man van de match werd Mladen Petric (foto rechts) die met twee doelpunten zijn team zekerheid over kwalificatie verschafte. De Kroaat scoorde de 0-1 iets voor het halfuur nadat Marcell Jansen en Joris Mathijsen de bal met hoofd verlengden. Vijf minuten in de tweede helft lukte Petric zijn tweede van de avond op aangeven van Paolo Guerrero.

Schalke 04 – Omonia Nicosia                  1-1

Schalke 04 stond door de 1-4-uitoverwinning uit de heenmatch al met één been in de poules van de UEFA-beker. In een overbodige partij hadden de Duitsers veruit het meeste balbezit en creëerden zich ook wel genoeg kansen, maar de efficiëntie bleef achterwege. De bezoekers konden Schalke op hun beurt ook niet echt verontrusten.

Al was het voor de thuisploeg toch even slikken toen Helio Pinto na amper zes minuten de Cyprioten op voorsprong trapte. Het was wachten tot een klein kwartier in de tweede helft vooraleer de Duitsers de scheve situatie konden rechtzetten. Christian Pander (foto links) trapte een vrijschop van op 25 meter staalhard binnen.

VfB Stuttgart – Cherno More Varna       2-2

VfB Stuttgart leek op een gemakkelijke kwalificatie af te stevenen tegen Cherno More Varna, nadat het de heenmatch met 1-2 had gewonnen. De Bulgaren beslisten daar echter anders over.

Het was VfB-doelman Jens Lehmann die met een blunder van formaat Jordan Jurokow de kans bood om de bezoekers vlak na rusten op voorsprong te brengen. Goed tien minuten voor affluiten zag het er helemaal beroerd uit voor de Duitsers toen Rusew een vrijschop van op 30 meter binnenknalde. In een zinderend slotoffensief zette VfB de scheve situatie toch nog recht. Drie minuten na de 0-2 lukte Thomas Hitzlesperger de aansluitingstreffer en vier (!) minuten in blessuretijd schoot Mario Gomez (foto rechts) zijn ploeg naar de volgende ronde.

Udinese – Borussia Dortmund                0-2 (4-3 strafschoppen)

Udinese had de heenmatch in Dortmund met 0-2 gewonnen en leek op weg naar een rustige avond. Tamas Hajnal (foto onder) besliste daar echter anders over. Zowel in de blessuretijd van de eerste als die van de tweede helft trof de ex-STVV’er raak voor BVB. Daarmee zorgden de Duitsers voor een kleine stunt. Verlengingen en/of strafschoppen moesten beslissen wie een ronde verder mocht.

Dortmund toonde zich de eerste helft de meest gretige ploeg. Slechts langzaam aan kwam Udinese in de match. In de slotseconden van die eerste 45 minuten rondde Hajnal op prachtige wijze een individuele actie af en bracht zijn ploeg daarmee terug in de strijd. De tweede helft herstelde Udinese het evenwicht en kregen de bezoekers het bij momenten moeilijk. Dankzij een goede organisatie en opperste concentratie hielden zij de boel gesloten achterin. In de 92ste minuut verlengde Coda een inworp tot bij Hajnal en de Dortmundmiddenvelder trapte van dicht bij doel zijn ploeg naar de verlengingen.

In die verlengingen drukte Udinese Dortmund terug in het eigen strafschopgebied, maar scoren kon geen van beide teams. In de strafschoppenreeks toonden de Italianen zich de betere ploeg. Thuisdoelman Samir Handanovic hield de twee sterkhouders bij Dortmund, Hajnal en Jakub Blaszczykowski, van een penaltydoelpunt. Bij Udinese miste enkel Maurizio Domizzi. Dortmund was dicht bij een stunt, maar faalde in de laatste rechte lijn.