Stadion: Jan Breydel
Club kansloos onderuit tegen titelverdediger
Steurbaut Kersten

Het Belgische voetbal is opnieuw keihard met de realiteit geconfronteerd. Club Brugge ging in eigen huis volledig met de billen bloot tegen Shakhtar Donetsk. Blauw-zwart kreeg er vier in het mandje en slaagde er zelf maar één keer in om te scoren.

Adrie Koster was benieuwd naar het kwaliteitsverschil tussen Club Brugge en Shakthar Donetsk. De Nederlander werd met de neus op de feiten gedrukt. De Oekraïense winnaar van de UEFA Cup toonde zich een paar maatjes te sterk voor de nummer vier uit de Jupiler Pro League.

Superefficiënt

Shakhtar liet het initiatief aan Club Brugge, maar toonde zich bij iedere aanval razend gevaarlijk. Met een snelle balcirculatie van het Braziliaanse kwartet – Jadson, Fernandinho, Willian en Luiz Adriano – lieten ze de blauw-zwarte defensie sterretjes zien.

De Oekraïeners kwam wel met een gelukje op voorsprong. Na een flipperkastfase belandde het leer bij de vrijstaande Olexiy Gay. Die bedankte en knalde de bal via Geert De Vlieger tegen de netten. Zeven minuten later had een zeer zwakke Jorn Vemeulen totaal geen oog voor Willian. De Braziliaan werd de vrije ruimte ingestuurd en krulde, nadat hij de teruggekeerde Vermeulen nog een keer in de wind had gezet, de 0-2 voorbij De Vlieger.

Net voorbij het half uur was de vernedering al compleet. Club was gewaarschuwd voor de vrije trappen van Darijo Srna, maar de Kroatische international krulde het leer voorbij de muur in de rechterbenedenhoek. Michael Klukowski stapte verkeerd uit en De Vlieger zette zichzelf op het verkeerde been. Vier kansen en drie doelpunten. Shaktar toonde zich superefficiënt.

Club Brugge probeerde wel, maar voetbalde aanvallend te traag en kwam niet verder dan een handvol halve kansjes. Doelman Andriy Pyatov moest maar twee keer in actie komen op een kopbal van Joseph Akpala en een stevig afstandsschot van Nabil Dirar. Veel te weinig om aanspraak te maken op een aansluitingstreffer.

Vlam slaat (even) in de pan

Vadis kreeg na de rust vanop de strafschopstip de mogelijkheid om Club Brugge in de wedstrijd te trappen, maar de belofteninternational mikte de elfmeter – in de geest van de wedstrijd – veel te zwak richting doel. Pyatov kende weinig problemen.

Een doelpunt van Karel Geraerts deed de vlam terug in de pan slaan. De Limburger knalde op aangeven van Wesley Sonck het leer van dichtbij hoog in de netten. Langer dan dertien minuten kon Club Brugge de hoop meer niet levendig houden.

Konstantin Kravchenko legde met een mooi gekrulde vrije trap over de muur het Jan Breydelstadion definitief het zwijgen op. De Bruggelingen mogen zich nog gelukkig prijzen dat de bezoekers na rust nooit meer de voet op het gaspedaal drukten. (AN)