Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Jules Ottenstadion
Anderlecht speelt Gent voor de rust op hoopje
Nico Wieme

Dankzij een uitstekende prestatie voor de rust heeft Anderlecht de drie punten meegenomen uit Gent. Paars-wit acteerde aanvankelijk op kampioenenniveau, maar was in de tweede helft nog maar een schim van zichzelf.

Michel Preud'homme voerde enkele wijzigingen door in de basiself die het vorig weekend uiteindelijk haalde van KV Kortrijk. Elimane Coulibaly en Adnan Custovic vervingen de geschorsten Mbaye Leye en Zlatan Ljubijankic. Stef Wils verdrong Erlend Hanstveit naar de bank en met Kenny Thompson verscheen er een tweede nieuwe verdediger in de ploeg. Yassine El Ghanassy verhuisde naar de bank. Bij Anderlecht slechts één wijziging: Tom De Sutter nam de plaats in van Romelu Lukaku.

Autoritaire leider

De thuisploeg begon goed aan de match. Roberto Rosales bracht Lucas Biglia met een diepe bal in de problemen en Adnan Custovic mocht alleen op Silvio Proto afgaan. De Anderlechtgoalie kon nog net met zijn vingertoppen bij de stiftbal van de Bosniër. Het bezoekende antwoord liet niet lang op zich wachten. Van aan de cornervlag kreeg Matias Suarez de bal nog voor doel, waar de vrijstaande Mbark Boussoufa in één tijd via de paal binnenknalde.

Bij de Buffalo's kreeg Bernd Thijs de motor niet op gang. De Gentse captain zag ook hoe zijn verdedigers de grootste moeite hadden met de paars-witte spitsen. Na een hoekschop belandde het leer via De Sutter bij Roland Juhasz en de Hongaar bracht zijn team halfweg de eerste helft op een comfortabele 0-2-voorsprong.

Anderlecht speelde onder leiding van draaischijf Boussoufa als een autoritaire leider. Vlak voor de pauze kraakte de Marokkaanse middenvelder zijn schot, maar met een gelukje kwam de bal panklaar te liggen voor de voeten van Guillaume Gillet. Ook deze ex-Buffalo kende geen genade en bezorgde paars-wit een ruime voorsprong aan de rust.

Treffer van de hoop

Bij het begin van de tweede helft ging Gent met de moed der wanhoop op zoek naar de aansluitingstreffer. Meer dan wat steriele druk leverde dat aanvankelijk niet op. Tot de ingevallen El Ghanassy een voorzet in de voeten van Custovic kopte. De Gentaanvaller schoot via een bezoekend been de 1-3 tegen de touwen.

Gent wou meer en ging vol voor een tweede treffer. Zo dominant paars-wit voor de pauze was, zo bleek acteerden zij na de rust. Anderlecht begint komende zaterdag met een voorsprong van acht punten aan de topper tegen Club Brugge. De Buffalo's volgen nu op vijf eenheden van de Bruggelingen. (AN)