Datum: 08/04/2010 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Kwart Finales (T)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Hamburg keldert droom onmachtig Standard
Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Hamburg keldert droom onmachtig Standard
Foto: © SC

Na Anderlecht heeft Hamburg ook een einde gemaakt aan het Europese avontuur van Standard. De Duitsers klaarden de klus op Sclessin in de eerste helft. Een finale in eigen stadion komt een stap dichterbij. De focus in Luik moet terug op de competitie.

Het ticket voor de halve finale heeft er voor Standard nooit echt ingezeten. De Luikenaars slaagden er voor rust niet in om hun voet naast die van de bezoekers uit Duitsland te zetten en dat werd hen fataal. Bij Hamburger SV lieten ze het balletje goed rondgaan en wachtten ze geduldig het juiste moment af.

Spitsen onbereikbaar

De Belgische landskampioen acteerde te zenuwachtig en vergat te voetballen. Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani werden met lange ballen amper in stelling gebracht. De Duitse poort zat goed dicht. Toch kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Mehdi Carcela, één van de beteren bij Standard, testte met een afstandsschot de vuisten van Frank Rost.

Sinan Bolat had nog geen bal gezien, maar moest zich net voor halfweg de eerste helft toch omdraaien. Een afgeweken voorzet van Roberto verraste de Turkse doelman compleet en Mladen Petric kopte van dichtbij de 0-1 tegen de touwen.

Standard kreeg tijdens de eerste 45 minuten geen deftige kans bijeengevoetbald. Het gevaar moest dus komen van stilstaande fases. Mbokani kopte eerst nog op Rost, maar bij een tweede poging was het wel raak: met de rug naar doel kopte Igor De Camargo de gelijkmaker in het Duitse doel.

Wereldgoal Petric

Sclessin ontplofte en de supporters droomden van een stunt. De vreugde was echter van korte duur. De Luikse defensie liet zich te makkelijk in de luren leggen en Petric maakte er op een schitterende wijze 1-2. De Kroaat, tussen twee Standard-verdedigers, liet met een perfect uitgevoerde omhaal in het hoekje Bolat kansloos. Een doelpunt van wereldklasse.
 
Standard moest nu nog drie keer scoren om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De mission impossible zorgde vreemd genoeg voor een ‘bevrijdend’ gevoel bij de troepen van Dominique D'Onofrio. Standard begon na rust plots beter te voetballen en hield het balletje nu ook laag.

De kansen volgden: een schicht van Axel Witsel belandde naast doel, Mbokani trapte van dichtbij op Rost. Het Luikse vuur doofde echter uit en Hamburg speelde de wedstrijd eenvoudig uit. In de slotseconden tikte Paulo Guerrero zelfs nog de 1-3 tegen de netten.

Focus op competitie

Na een mooi parcours strandt het Europese avontuur van Standard dus in de kwartfinales. De supporters bedankten hun spelers op het einde van de wedstrijd nog met een staande ovatie en een "merci Standard". De landskampioen droomde stiekem van een nieuwe trip naar Hamburg halfweg mei en zette daarvoor zelfs de nationale competitie op het achterplan.

Geen onlogische keuze met de meet in zicht, maar als Standard zich ook volgend wil tonen aan Europa, dan moet het de knop terug snel omdraaien en de focus op de play-offs zetten. De misstap in Genk heeft de Rouches op achtervolgen gezet, maar moet daarom nog niet meteen dramatische gevolgen te hebben. Zondag kan tegen Germinal Beerschot een eerste stap gezet worden richting een nieuw Europees avontuur.

 

Verslag door Kersten Steurbaut (AN).

Herbeleef Standard - Hamburger SV