Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Lotto Park
Anderlecht laat publiek halfuur lang genieten

Anderlecht toonde direct dat het niet van plan was om nog vier matchen uit te bollen. Wat de ploeg in het eerste halfuur liet zien, was van kampioenenniveau. In Brugge mogen ze dus zeker niet klagen, want de tweede plaats is nog binnen bereik.

Met heel wat ceremonieel werd voor de wedstrijd de kampioenenschaal aan Roger Vanden Stock overhandigd door Pro League-voorzitter Ivan De Witte. En Anderlecht liet in deze eerste wedstrijd als kampioen zien dat hun titel zeker geen toeval is. Het spel van paarswit was snel, snedig en naar voren georiënteerd en dat zal Gent geweten hebben.

Na amper twee minuten was het al raak. Chatelle, in de ploeg gekomen voor Boussoufa, versnelde op de rechterflank en leverde de perfecte assist af voor Van Damme. De forse middenvelder buffelde het leer kruiselings voorbij Jorgacevic. En wat Anderlecht dat eerste kwartier verder nog liet zien, was van uitzonderlijk niveau.

Supersub Chatelle

Tien minuten later was immers weer raak. Gillet legde mooi terug op Suarez en die fusilleerde vanop tien meter Jorgacevic, 2-0. En nog was het niet genoeg. Amper twee minuten later was het ‘moment de gloire’ van Chatelle aangebroken. De eerder ongelukkige bankzitter recupereerde een afvallende bal en haalde dan enig mooi uit van net buiten de zestien. Opnieuw was de Gent-doelman kansloos.

Eenrichtingsvoetbal

De rest van de eerste helft was eigenlijk eenrichtingsvoetbal van Anderlecht. Gent kon weinig klaarmaken. Een goal van Ljubijankic werd afgekeurd wegens buitenspel, maar dat was eigenlijk het enige wat La Gantoise als wapenfeit kon voorleggen. Het Anderlecht-publiek genoot!

Gent komt en scoort

In de tweede helft haalden de Brusselaars de voet van het gaspedaal en Gent kwam beter in de wedstrijd, zonder echt kansen af te dwingen. Toch kwam Anderlecht er soms snedig uit. Na een kwartier in de tweede helft viel het doelpunt voor Gent dan toch. Een bal die schijnbaar over de lijn was, werd door Coulibaly uit een scherpe hoek in doel gewerkt.

En Gent rook bloed, want ze bleven nu komen. En op de 65e minuut maakten de Gentenaars de onverwachte aansluitingstreffer. Lepoint kopte op doel en de bal verdween via het hoofd van Grondin achter Proto.

Omhaal Gillet

Anderlecht was duidelijk niet aangeslagen, want amper twee minuten later stond het verschil van twee doelpunten weeral op het bord. Gillet trapte met een heerlijke omhaal de bal in de kortste hoek. Preud'homme haalde Custovic en De Smet naar de kant voor Leye en Grondin en daar ging duidelijk meer dreiging van uit.

Rentree Polak

Toch controleerde Anderlecht vrij makkelijk. Vijf minuten voor tijd stond het Constant Vanden Stock-stadion in vuur en vlam. De langverwachte rentree van Jan Polak werd een feit. Polak kwam het veld op onder luid gejuich en een staande ovatie na acht maanden blessureleed. Anderlecht speelde de wedstrijd uit zonder nog in gevaar te komen en deed daarmee zijn sportieve plicht. Bij Club Brugge zullen ze het in ieder geval graag zien gebeuren. (AN)