Stadion: Vicenté Calderon
Forlan schenkt Atlético in extremis de Europa League
Bram Coenen

Atlético Madrid heeft vanavond de Europa League gewonnnen. Na verlengingen toonde het zich in extremis de betere van Fulham. De Uruguayaan Diego Forlan zorgde voor de beslissing vlak voor tijd.

Bij Fulham raakte Bobby Zamora, dankzij een inspuiting aan de achillespezen, alsnog fit. Ook Atlético kon in zijn sterkste opstelling aan de wedstrijd beginnen.

Atlético dreigt eerste keer

Beide ploegen begonnen zeer afwachtend aan de match. Het was wachten tot de zevende minuut alvorens Atlético een eerste keer kon dreigen langs Raùl Garcia. Zijn schot week echter af in hoekschop, die verder geen gevaar opleverde. Op een écht grote kans was het wachten tot de elfde minuut. Danny Murphy verspeelde knullig de bal en Sergio Agüero kon op doel afgaan. De Argentijn speelde de bal tot bij Diego Forlan, die op de buitenkant van de paal besloot.

Forlan opent de score

Atlético dreigde meteen daarna opnieuw via José Antonio Reyes, maar doelman Mark Schwarzer toonde zich alert. Voor het eerste schot op doel van Fulham was het wachten tot de twintigste minuut, wanneer Simon Davies vanuit het niets uithaalde. Atlético-doelman David De Gea kon echter makkelijk vangen. Iets na het halfuur opende Atlético dan toch de score. Reyes zorgde voor de knappe dribbel en bracht de bal tot bij Agüero. Die kraakte zijn schot, maar Forlan toonde zich alert en vloerde Schwarzer: 1-0.  Fulham was niet van slag en herstelde vijf minuten later alweer het evenwicht. Zamora aarzelde eerst te lang, maar via Zoltan Gera belandde de bal alsnog bij Davies, die De Gea kansloos liet. Fulham kon alsnog met een gelijkspel de kleedkamers opzoeken.

Matige tweede helft

De Engelsen kwamen het best uit de kleedkamers en dreigden meteen via Gera. De Hongaar kon alleen op doel afgaan, maar verslikte zich in zijn controle. Op het kwartier kon Fulham opnieuw dreigen via Davies. In de draai besloot hij op De Gea. Veel meer kansen kregen we niet meer in die tweede helft. Atlético had wel het beste van het spel, maar slaagde er niet meer in om kansen te versieren. Ondertussen was bij Fulham Clint Dempsey Zamora komen vervangen. Die was daarmee de eerste Amerikaan ooit in een Europese finale. Beide ploegen hadden schrik om nog initiatief te tonen en verlengingen waren dus het logische gevolg.

Forlan met de beslissing

Beide ploegen hadden ook in de verlengingen schrik om initiatief te tonen. Enkel Atlético kon eens echt voor gevaar zorgen in de tweede verlenging. Forlan zette zich knap door op de linkerflank en bracht de bal voor doel tot bij Eduardo Salvio. Die haalde uit, maar zijn bal ging, via het lichaam van Agüero, nipt naast. Meer kansen kregen we niet meer te zijn en zo leken we dus op weg naar strafschoppen. Tot Forlan alsnog de wedstrijd besliste. Agüero hielde de bal eerst knap binnen en bracht de bal tot bij Forlan. De Uruguayaan devieerde de bal via het been van Brede Hangeland in doel en bezorgde Atlético daarmee de Europa League-eindwinst.