Racing Genk heeft een mooie kans laten liggen om met punten terug uit Duitsland te keren. De Belgische vertegenwoordiger in de Champions League verloor bij een niet eens imponerend Leverkusen.

Fabian Morren in Leverkusen

Niet geheel onverwacht gooide Mario Been Kevin De Bruyne meteen in het elftal. Na een sterke invalbeurt tegen OH Leuven bewees de flankaanvaller opnieuw klaar te zijn voor het grote werk. Elyaniv Barda werd naar de bank verwezen. Jelle Vossen en Marvin Ogunjimi kregen voorin het vertrouwen.

De druk bij Leverkusen was groot. Na onder meer een 1-4-thuisnederlaag tegen buur Köln konden de Duitsers zich geen nieuwe blamage veroorloven.  Het begin van Leverkusen was niet overweldigend. Genk gaf in het eerste kwartier het gevoel aardig mee te kunnen doen.  Simaeys kopte over en wat later liet Ogunjimi het na om te profiteren van een aarzelende Duitse defensie.

Cruciaal balverlies
Bij Genk stapelden de individuele fouten zich op. Een goed voorbeeld was de slechte uittrap van Köteles  na enkele minuten, maar die werd gelukkig voor Genk niet afgestraft. Leverkusen dreigde voornamelijk langs de rechterkant. Pudil stond er te vaak alleen voor, De Bruyne leek zich enkel te concentreren op het aanvallende werk.  Ook Jelle Vossen was – zeer ongewoon voor hem – helemaal niet in zijn dagje. Zo verkwanselde hij na een slechte pas van doelman Leno een reuzekans voor de bezoekers. Ook coach Mario Been zag dat het bij Vossen niet goed was en verving hem tijdens de rust door Elyaniv Barda.

Leverkusen mocht net iets te veel naar hartenlust aanvallen. Vooral in de zone van de waarheid kreeg de thuisploeg te veel tijd en ruimte.  Renato Augusto en Sam waren soms een kwelduivel voor de Genkse defensie. Het was echter balverlies van Daniel Tözser die de 1-0 inleidde. De bal raakte niet weg en Lars Bender trapte onhoudbaar in de rechterbenedenhoek. In het slotkwartier van de eerste helft lag Genk helemaal onder en moest Köteles nog een uitstekende redding uit zijn mouw schudden op een prima poging van Renato Augusto.

Nadson out
Ondanks de matige eerste helft mocht Genk met gerechtvaardigde hoop aan de tweede helft beginnen. Leverkusen had in de tweede helft niet meer het overwicht van voor rust. Toch kwam het eerste grote gevaar opnieuw van de thuisploeg. André Schürrle rolde doodeenvoudig de Genkse verdediging op, maar nam de laatste horde (Köteles) niet. De vervanging Vossen-Barda bleek niet te renderen. De Israëliër kwam heel bleek voor de dag. Bovendien verloor Genk ook nog Nadson met een wellicht zware enkelblessure.

Spanning
Eén voordeel had de landskampioen: Leverkusen had het licht nog niet uit gedaan. Daardoor bleef het nagelbijten in de slotfase. Ogunjimi kwam nog heel dicht bij de gelijkmaker. De kopbal van de toekomstige Mallorca-spits werd nog ternauwernood uit doel geslagen door Leno. Mario Been kan niet verweten worden dat hij geen risico's wilde nemen. In het slotkwartier zette hij met Kennedy er nog een extra spits bij. Ook hij kon de 3.000 enthousiaste Genk-fans hun verdiende beloning echter niet bezorgen. In blessuretijd werd het zelfs nog 2-0 via de ingevallen Ballack.