Interview Karel De Smet: "Soms neem ik te veel verantwoordelijkheid"

Dirk Pieters
| 22 reacties
Karel De Smet: "Soms neem ik te veel verantwoordelijkheid"
Foto: © SC

Volg Antwerp nu via WhatsApp!

Het gaat sportief van kwaad naar erger met Antwerp dit seizoen. De Great Old pakt nog amper punten, maar waar ligt net het probleem? Onze redactie ging op zoek naar het juiste antwoord.

Onze redactie wist Karel De Smet te strikken voor een interview na de tegenvallende resultaten van Antwerp de laatste weken. De centrale verdediger praat open over zijn eerste seizoen op de Bosuil.

Antwerp gaat grote kuis houden, maar jij bent één van de weinig spelers die bijna met zekerheid mag blijven volgend seizoen. Doet dat deugd ?

"Wie al dan niet zal blijven weten we niet. Dus ook ik heb nog geen zekerheid, ondanks dat ik nog een contract heb van één jaar. Gezien mijn prestaties na nieuwjaar zal ook ik waarschijnlijk een mindere tot slechte evaluatie krijgen. Toch ben ik blij dat ik in de eerste seizoenshelft heb kunnen tonen dat ik wel een niveau kan halen dat de top van tweede klasse waardig zou zijn."

Hoe voel je je bij Antwerp op dit moment? Je had er waarschijnlijk meer van verwacht dit seizoen? 

"Het begin van het seizoen verliep ook wel wat stroef. Ons spel was te weinig dreigend en we kwamen niet makkelijk tot scoren. Het was wel zo dat we toen weinig tegengoals slikten en soms genoeg hadden aan één goaltje. Voor mezelf liep het toen uitstekend en ik kon een beetje krediet opbouwen bij de vele mensen rond de club. Krediet waar ik hopelijk nog iets van kan overhouden na de prestaties van de afgelopen weken."

Je ging mee ten onder met de ploeg en dat moet pijn doen na een goede start?

"Ik ga inderdaad mee ten onder de laatste weken. Een speler zoals ik speel ook beter door in een ploeg te spelen die minder onder druk komt te staan door zuinig met balbezit om te gaan. Als dragende speler wil ik nu soms te veel verantwoordelijkheid nemen op het veld en doe ik dingen die ik niet hoor te doen. Ik kan ze zelfs niet, maar het is sterker dan mezelf en komt vanuit een gevoel dat iemand moet opstaan. Dat ik dan in de fout ga, vergeef ik mezelf ook niet. Vaak denk ik dan "waarom doe je het als je dat weet", maar dat is dan emotie die je drijft."

Waar loopt het juist fout? De club haalt nog amper punten dit seizoen.

"Niemand had dit kunnen voorspellen, maar een nieuwe start is nooit gemakkelijk. Rome werd niet in één dag gebouwd. De tellers zijn op nul gezet. Het zal een overgangsjaar in kalendertermen zijn en niet een voetbalseizoen. Er is blijkbaar toch weer telkens iets anders dat opduikt. Ik denk dat Gunther Hofmans en iedereen rond hem al zeer hard gewerkt hebben, maar spijtig genoeg konden wij het niet waarmaken op het veld."

Hoe blik je terug op je eerste jaar Antwerp? Groot verschil met de andere clubs waar je speelde?

"Je hoopt vooraf natuurlijk altijd op het hoogst haalbare, maar al te vaak haalt de realiteit je in. Een wisselvallig seizoen op veel gebieden met pieken en dalen. In dat opzicht verschilt dat niet met andere clubs waar ik was. Dus ik ben wel één en ander gewoon op het mentale vlak. Ik speelde meermaals tegen degradatie en weet heus wat verliezen is en hoe het mentale aspect van het voetbal soms wonderen doet. Natuurlijk komen hier op Antwerp nog wel andere zaken om de hoek kijken wanneer er geen resultaten zijn. Het verleden, de supporters die hier steeds massaal aanwezig zijn, de hunker naar eerste klasse, ... De Antwerpenaar die de rol van de underdog niet graag op zich neemt. Het zijn allemaal zaken die deze club uniek maken."

Hoe zie je de toekomst van Antwerp in?

"Dat veel supporters de club echt nog wel steunen en mezelf persoonlijk de laatste weken meermaals opbeurden met positieve berichten, doet me het beste voor de toekomst van Antwerp verhopen. Laat ons hopen dat na diepe en donkere dalen de hoge zonnige toppen mogen komen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties