tsjTsjechië
polPolen
1-0
Datum: 16/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Tsjechië houdt gastland uit kwartfinales
Tsjechië houdt gastland uit kwartfinales
Foto: © SC

Tsjechië heeft met een zege tegen Polen zijn kwartfinale veilig gesteld. Het gastland liet de kansen liggen in het eerste halfuur en in de tweede helft nam Tsjechië helemaal over met een doelpunt van Petr Jiracek tot gevolg. Een serieuze domper voor de organisator van dit EK.

Johan Walckiers in Wroclaw

Als ooit de spanning voelbaar was in een stadion dan moet het wel voor Tsjechië-Polen geweest zijn. Een overmacht aan Poolse supporters waren uren voor de match al in het stadion en ook de Tsjechen slopen vol zenuwachtigheid het stadion binnen. Voor de 'thuisploeg' was winst noodzakelijk terwijl de Tsjechen aan een gelijkspel genoeg hadden.

Polen geraakt er niet door
Het was dan ook Polen dat onmiddellijk ten aanval trok en had in het eerste kwartier drie goede kansen, maar het vizier van Lewandowski, Dudka en Polanski stond nog helemaal niet op scherp. Eén van die drie had zeker binnen mogen zijn. Maar er werd hoog gestoord door de mannen van Smuda en door de afwezigheid van Rosicky was er niemand die wat rust kon brengen in het spel van de Tsjechen.

Een halfuur aan een stuk beukte Polen op de Tsjechische verdediging, maar die gaf samen met sluitstuk Cech geen krimp. Tsjechië kon daarna het evenwicht herstellen omdat de Lewandowski en co zich al moe hadden gestreden. Toch was Murawski nog eens kort bij de openingstreffer, maar het zat niet mee in die eerste helft voor het gastland.

Jiracek krijgt Polen stil
De tweede helft werd een verlengde van het einde van de eerste. Twee teams die nu voor elke morzel grond oorlog voerden en dus veel fouten maakten. Grote kansen kwamen er nu niet meteen en nochtans waren beiden op dat moment uitgeschakeld door de stand in Rusland-Griekenland waar de Grieken verrassend op voorsprong waren gekomen net voor de rust.

Gaandeweg werd Tsjechië wel de betere ploeg en bij een vrije trap was het Sivok die bijna de score opende ware het niet dat hij recht op Tyton kopte en die - alhoewel verrast - de bal toch nog kon wegwerken. Tsjechië trok het laken nu echt naar zich toe en balverlies op het middenveld brak Polen zuur op want Baros profiteerde om Jiracek te bedienen die naar binnen sneed, Wasilewski op het verkeerde been zette en onder Tyton binnen schoof.

Met Griekenland nog steeds op voorsprong tegen Rusland waren het dus verrassend Griekenland en Tsjechië (als groepswinnaar) die op dat moment doorstoten naar de kwartfinales. En zo bleef de stand ook. Griekenland - het zogezegde zwakke broertje - knikkerde Rusland uit het toernooi.

Opstellingen

Tsjechië Tsjechië

  Speler G Beoordeel
Gebre Selassie Theodor 90' -
Cech Petr 90' -
Kadlec Michal 90' -
Sivok Tomas 90' -
Limberský David   90' -
Plasil Jaroslav   90' -
Pilar Václav 87' -
Baros Milan 90' -
Hübschman Tomas 90' -
Kolár Daniel 90' -
Jirácek Petr 83' -
  Bank G Beoordeel
Pekhart Tomas -  
Rezek Jan 3'  
Rajtoral Frantisek 7'  

Polen Polen

  Speler G Beoordeel
Tyton Przemyslaw 90' -
Boenisch Sebastian 90' -
Dudka Dariusz 90' -
Lewandowski Mariusz 90' -
Polanski Eugen   55' -
Obraniak Ludovic 74' -
Murawski Rafal   72' -
Wasilewski Marcin   90' -
Perquis Damien 90' -
Piszczek Lukasz 90' -
  Bank G Beoordeel
Brozek Pawel 16' -
Wolski Rafal 18' -
Grosicki Kamil 35' -
Herbeleef Tsjechië - Polen

Vooraf