Groep D: Ajax verliest zwaar en is uitgeschakeld

Sander De Graeve
| 13 reacties

Ajax Amsterdam is er niet in geslaagd zijn kansen gaaf te houden op een verlengd avontuur in de Champions League. Tegen Borussia Dortmund gingen ze thuis zwaar de boot in. De Duitse kampioen en Real Madrid gaan door naar de achtste finales.

Ajax – Borussia Dortmund 1-4

De eerste helft stond niet bol van de actie, maar Dortmund bewees er wel zijn dodelijke efficiëntie in. Na acht minuten kregen ze de eerste grote kans voor de pauze, maar het zorgde wel meteen voor een 0-1 voorsprong via Reus. Daarna kreeg Ajax steeds meer veldoverwicht, maar het kon dat niet omzetten in een doelpunt. Integendeel zelfs, aan de overkant bediende Hummels zijn maatje Götze en stond de 0-2 op het bord. Enkele minuten later werd de score zelfs nog opgedreven via Lewandowski. Een zware ruststand voor Ajax, dat wel meer balbezit had.

Elke foute pass werd in de eerste helft door Dortmund afgestraft, maar toch probeerde Ajax nog steeds vooruit te voetballen. Dat leidde nog wel tot enkele scherpe counters van de Duitsers, maar de stand liep pas halfweg de tweede helft verder op. Alweer Lewandowski legde de vierde in het mandje van Vermeer. Vijf minuten voor tijd kon Hoesen nog milderen. Ajax is uitgeschakeld voor de Champions League, maar kan zich nog plaatsen voor de Europa League. Toby Alderweireld speelde de hele wedstrijd.

Manchester City – Real Madrid 1-1

Real Madrid begon furieus aan de wedstrijd, wat al na tien minuten leidde tot een voorsprong via Benzema, die van heel dichtbij een pass van Di Maria kon binnenwerken. Daarna bleef de druk van de Koninklijke komen, maar dat zorgde niet voor een extra doelpunt. Gaandeweg in de eerste helft kwamen er steeds meer fouten, wat vooral tot enkele gele kaarten leidde en niet meteen tot veel doelgevaar. De ruststand was dan ook een logische 0-1.

In de tweede helft ging City nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt, maar enkele kansen werden gered. Iets meer dan een kwartier voor tijd volgde bijna nog de kentering. Arbeloa kreeg zijn tweede geel en de daaropvolgende strafschop werd door Agüero binnengewerkt. Manchester City kon tegen tien man echter geen tweede keer meer scoren, waardoor Kompany en de zijnen laatste blijven in de groep.