Datum: 07/06/2013 20:45
Competitie: WK Kwalificatie (Europa)
Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Het WK wenkt voor Rode Duivels na nieuwe zege
Fabian Morren
| 0 reacties
Het WK wenkt voor Rode Duivels na nieuwe zege
Foto: © SC

De Rode Duivels zijn op weg naar het WK. Dat kunnen we nu echt wel stellen. Een 2-1-overwinning tegen Servië en een nederlaag van Kroatië tegen Schotland zorgt voor een voorsprong van drie punten, met nog drie wedstrijden voor de boeg. Een WK was in jaren niet zo dichtbij.

Fabian Morren in Brussel

Eden Hazard startte zoals verwacht niet. Kevin Mirallas was zijn logische vervanger. Dat Van Buyten de positie van de geblesseerde Vermaelen inpakte was ook te verwachten. De grootste ‘verrassing’ was misschien wel de reserverol van Dembélé. De middenvelder van Tottenham moest zijn plaats aan Nacer Chadli laten, die het seizoen heel sterk geëindigd is bij Twente.

Snelle goal
Tegenwoordig zijn de Rode Duivels al op voorhand gewonnen. Heel simpel, omdat ze gewoon niet meer kúnnen verliezen. Iedereen, maar echt íedereen denkt dat vooraf dat de Belgen wel zullen winnen. Daar schuilt ook het gevaar in. Denken dat het allemaal wel vanzelf zal loslopen. Iets waar Marc Wilmots tegen vecht. Wie de eerste helft zag, begrijpt wel beter wat we bedoelen. Het was echt niet goed. De eerste tien minuten waren flauw, de opbouw te traag. Maar de huidige generatie Duivels heeft een zo belangrijke kwaliteit: het weet de goal goed staan. Na een voorzet van Jan Vertonghen knikte Kevin De Bruyne aan de tweede paal de 1-0 al na minder dan een kwartier tegen de netten. Al moet gezegd, de defensie van de Serviërs zag bij dat doelpunt er toch niet heel goed uit.

Tel daar ook de tussenstand in Kroatië bij. De Kroaten waren een half uur eerder begonnen en stonden op dat moment al 0-1 achter tegen Schotland. Er had bovendien na die eerste goal ook heel snel een tweede kunnen – nee zeg maar gerust moeten – volgen. Na een dieptepass van Chadli mocht Benteke alleen op doelman Stojkovic afgaan. Hij deed alles goed en speelde de keeper goed uit, maar trapte de bal dan knullig voor zich uit en weg kans. Bij 2-0 zit je in een zetel, bij 1-0 lang niet.

Beresterke Courtois
Wat nadien volgde van de Belgen was onvoldoende. De Serviërs lieten zien dat er echt wel voetballend vermogen in het elftal zit. Wat ons betreft toch een ploeg om de komende jaren in de gaten te houden. Op het EK van 2016 - met 24 landen dan - mogen ze in geen geval ontbreken. Maar verder over die eerste helft dus. Ivanovic trapte na een hoekschop niet ver naast, maar vooral bij de trap van Markovic kwamen we goed weg. Alderweireld stopte de bal op de lijn.

Ook in de tweede helft geen suprematie van de Rode Duivels – zeker niet. Al was de eerste kans wel voor ons land. Benteke kon het doel opnieuw niet vinden. Niet dat de Serviërs zó dreigend waren, maar het schot van Milivojevic mocht er toch zijn. De redding van Courtois evenzeer. Marouane Fellaini zette onze stelling dat de Rode Duivels overal en op elk moment kunnen scoren kracht bij. Hij torende op een hoekschop boven de rest uit en zette zijn team zo in de spreekwoordelijke zetel. Tel daar een wereldkeeper als Courtois bij – wat een redding op de kopbal van Markovic – en je krijgt een héél moeilijk te overwinnen elftal. Wat een sfeer trouwens! Maar het Koning Boudewijnstadion ging pas echt uit zijn dak toen de eindstand op het scorebord werd getoond in Kroatië – Schotland: 0-1, een kippenvelmoment.

Benteke
We moeten het toch ook over Benteke hebben. Alle lof voor wat hij het voorbije jaar gepresteerd heeft. Hij wordt terecht gevolgd door Europese topclubs. Maar wat hij tegen Servië liet liggen, doet pijn aan de ogen. Het herinnerde ons aan de Benteke die van enkele jaren geleden, al te vaak in strijd met zichzelf en de meest simpele kansen laten liggen. Na een pass van De Bruyne moest hij altijd scoren. Die trapt ondergetekende zelf binnen, echt waar. Benteke dus niet, zelfs niet in de buurt van het doel. 

Het werd nog 2-1 in de slotminuten. Nog maar het tweede tegendoelpunt voor de Belgen in deze voorronde. De vrije trap van Kolarov kon Courtois niet verhinderen. Dat tegendoelpunt kwam niet zo onverwacht, want de Belgen waren wat vroeg aan het uitbollen. Zo werd het nog onnodig spannend, maar de Duivels hielden wel stand.

We hebben nu 19 op 21. Nooit eerder deden de Belgen het in een voorronde van een WK of EK zó goed. We stijgen ook naar de tiende plaats op de FIFA-ranking, maar véél belangrijker. We zijn op weg naar het WK in Brazilië. Meer dan ooit. De Duivels hebben een voorsprong van drie punten op Kroatië en er zijn nog slechts drie wedstrijden, waaronder een onderlinge confrontatie met de Kroaten. Bovendien hebben we ook nog eens een veel beter doelsaldo. Dit keer mag het toch niet meer fout gaan? 

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' -
Van Buyten Daniel 90' -
Vertonghen Jan A 90' -
Alderweireld Toby 90' -
Kompany Vincent 90' -
Witsel Axel 90' -
De Bruyne KevinA 82' -
Fellaini Marouane 71' -
Benteke Christian 90' -
Mirallas Kevin 64' -
Chadli Nacer 90' -
  Bank G Beoordeel
Gillet Jean-François -  
Mignolet Simon -  
Lombaerts Nicolas -  
Pocognoli Sébastien -  
Ciman Laurent -  
Gillet Guillaume -  
Defour Steven -  
Simons Timmy -  
Mertens Dries -  
Hazard Eden 26' -
Dembélé Mousa 19' -
Lukaku Romelu 8'  
Vossen Jelle -  

Servië Servië

  Speler G Beoordeel
Stojkovic Vladimir 90' -
Stojkovic Vladimir 90' -
Kolarov Aleksander 90' -
Ivanovic Branislav 90' -
Basta Dusan 90' -
Bisevac Milan   90' -
Subotic Neven 90' -
Fejsa Ljubomir 90' -
Milivojevic Luka 69' -
Mitrovic Aleksandar   69' -
Tadic Dusan 90' -
Marković Lazar 90' -
  Bank G Beoordeel
Aleksic Branimir -  
Brkic Željko -  
Rukavina Antonio -  
Tomovic Nenad -  
Rajkovic Slobodan -  
Ignjovski Aleksandar -  
Radovanovic Ivan -  
Krsticic Nenad -  
Kuzmanovic Zdravko -  
Djordjevic Filip -  
Petrovic Radosav 21' -
Scepovic Marko 21' -
Herbeleef België - Servië

Vooraf

WK Kwalificatie (Europa)