Interview Voorzitter supportersfederatie: "Antwerp moet voorbeeld nemen aan Zulte Waregem"

Voorzitter supportersfederatie: "Antwerp moet voorbeeld nemen aan Zulte Waregem"
Foto: © SC

Mits er geen half mirakel gebeurt, is Antwerp FC dit seizoen weer uitgeschakeld voor de prijzen. De supporters van The Great Old verbijten hun frustraties, maar hebben daar de nodige moeite mee. Het kruitvat dat Antwerp noemt, staat op ontploffen, want het ongenoegen zit diep.

Door Johan Walckiers

Wij hadden een boeiend gesprek met Julien De Ridder, voorzitter van de Federatie van Antwerp Supporters (FASC). De man heeft ook de nodige grieven, maar probeert nog steeds de gemoederen te bedaren en constructief mee te denken aan wat 'stamnummer 1' nodig heeft en wat er dient te gebeuren.

Wat frustreert u persoonlijk nu het meest?

"Dat bepaalde zaken de buitenwereld bereiken die eigenlijk binnenkamers moeten blijven. En ook dat het blijkbaar niet mogelijk is om Hasselbaink opzij te schuiven omdat hij door één man de hand boven het hoofd gehouden wordt."

Daarmee bedoelt u dan Saïf Rubie?

"Inderdaad. Goed, ik heb niets tegen meneer Rubie. Als hij een plan heeft om de club beter te maken: zoveel te beter. Als hij Antwerp weer op de kaart wil zetten, kan hij onze volledige medewerking krijgen."

Maar met Haisselbank gaat dat niet meer gebeuren?

"Ik denk dat hij dat zelf ook wel weet hoor. Bij andere clubs was hij al lang buitengevlogen na de recente resultaten. Er zit geen evenwicht in de ploeg. Allemaal goeie spelers, daar niet van, maar velen kwamen terug uit blessure en/of wilden zich weer bewijzen. Maar dat ze dat dan ook doen! En Hasselbaink is er niet in geslaagd om er een ploeg van te kneden. En dat is de taak van de trainer en bij uitbreiding de volledige technische staf."

Hoe frustrerend is dit voor de fans? Want de leuze was toch: 'This is our year'?

"Heel frustrerend. Vorig jaar in november hebben we ook zo'n terugval gekend. En in het begin liep het wel. Dat was ook de reden waarom ik er ook in geloofde. Er stond een ploeg op het veld."

Waar loopt het dan elke keer weer verkeerd?

"Het beleid is niet goed. Ik denk ook dat Hasselbaink de druk onderschat heeft die er bij Antwerp heerst. De sportieve staf moet voor oplossingen zorgen, maar die komt er niet. De spelers zeggen dat ze achter de trainer staan, maar dat is normaal. Velen weten dat ze van hem een kans gekregen hebben."

Maar hoe groot is die druk?

"Bij de overname op 4 augustus 2011 hebben de nieuwe bestuurslui zelf voor die druk gezorgd door te zeggen dat we binnen drie jaar weer in eerste klasse zouden staan. Wel, we zijn drie jaar verder en het lijkt er niet van te komen. En dat maakt dat de frustratie enorm groot is geworden bij de supporters, ook bij mij."

Het is wel nog mogelijk...

"Mathematisch is het inderdaad nog mogelijk. En ik hoop dat we nog meespelen voor die derde periodetitel. We krijgen nog Westerlo en STVV bij ons thuis. En zondag spelen we tegen Wezet, een ploeg die bijna bankroet is en die zelf de nodige problemen heeft. Dat is misschien wel de ideale moment om weer vertrouwen in de ploeg te pompen."

Maar stel dat er zondag niet gewonnen wordt? Vreest u voor andere reacties dan enkel verbale?

"Daar vrees ik inderdaad voor. En ik kan hen begrijpen, maar we moeten onthouden dat we allemaal één noemer gemeenschappelijk hebben: Antwerp. Als Hofmans morgen zegt dat hij weg is, moeten we onze club nog altijd aan een nieuwe bestuurder kunnen brengen. Het imago van de club mag niet beschadigd worden. Als voorzitter van FASC roep ik ook op om één gezamelijke actie te plannen en niet tien afzonderlijke. We willen gewoon inzet zien en goed voetbal. En daar moeten we voor oproepen."

Gunter Hofmans is ook medeverantwoordelijk voor het sportief beleid...

"Ja, dat is waar. En hij is zeker ook verantwoordelijk voor wat er gebeurt. Ik blijf er bij: dat profstatuut is een vergiftigd geschenk. Zulte Waregem is naar eerste klasse opgegaan als semi-professionele club. Ze hebben jaren gewerkt om een ploeg bij elkaar te brengen en te houden. Wij hebben in drie jaar tijd 73 spelers zien passeren. We moeten van dat profstatuut afstappen. Je hebt misschien drie à vier spelers nodig die de kar kunnen trekken, maar de rest kan semi-prof zijn. Dat ze zich inzetten! Dat is mijn persoonlijke mening."

Dit Antwerp is dus eigenlijk niet klaar voor eerste klasse?

"Wat mij betreft niet. We moeten scenario's als die van Dender en Tubeke vermijden. Wat moet je daar een paar jaar gaan aanmodderen om dan toch weer te zakken? Laat ons eerst bouwen aan een ploeg die klaar is voor eerste, een gezonde basis. Kortetermijnsucces blijft niet duren."

Willen jullie dan inspraak?

"Kijk, als je inspraak wilt, moet je ook met geld komen. En dat kunnen wij niet. Wij geven een mening en of daar iets mee gedaan wordt... Wij mogen ook kanaliseren wat er leeft bij de supporters. Maar of daar iets mee gedaan wordt?? Dat is toch ook iets dat frustraties opwekt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (H)
Lommel SK Lommel SK 16:00 SK Deinze SK Deinze

Nieuwste reacties