Word fan! 778

Info Zulte Waregem

Volledige naam: SV Zulte Waregem
Nummer: 5381
Opgericht: 2001
Aansluitingsjaar: 2001
Stadion: Regenboogstadion
Website: www.essevee.be
E-mail: info@svzw.be
Telefoon: 056/44.00.42
Sponsors: Record Bank, Renson, Patrick, Tal, InBev
Budget: 15.500.000 €
Bijnamen: Essevee

Geschiedenis

Sportvereniging Zulte Waregem ontstond in 2001 na een fusie tussen Zultse VV en KSV Waregem en draagt het stamnummer 5381. De fusie kwam tot stand omdat KSV Waregem in geldnood zat. De fusieclub, met groen-rood als clubkleuren, werkt zijn thuiswedstrijden af in het Regenboogstadion en promoveerde in 2005 naar de hoogste afdeling.

Het werd een echt succesverhaal in eerste klasse. In 2006 werd de bekerfinale gehaald na een overwinning tegen Standard Luik. In de finale bekampte de ploeg van trainer Francky Dury Moeskroen. Essevee won de wedstrijd met 2-1 na een doelpunt in de laatste minuut van Tim Matthys en mocht Europa in. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een pas gepromoveerd team de beker won.

De thuismatchen in de UEFA Cup werkte Zulte af in Jules Ottenstadion van AA Gent, omdat het eigen stadion niet geschikt was. Met onder andere Tim Matthys en Tony Sergeant in de ploeg wisten de semiprofs te overwinteren. Het lootte de Engelse ploeg Newcastle United en werd uitgeschakeld na een schitterend parcours.

Na een omzwerving van coach Dury (Belgische U21 en Gent) keerde die in 2012 terug naar het oude nest. In het seizoen 2012/2013 speelde zijn team onder invloed van Thorgan Hazard en Junior Malanda een prachtseizoen. Het deed tot op de laatste speeldag mee voor de titel. Indien het won tegen Anderlecht zou Essevee kampioen zijn. Jens Naessens bracht zijn ploeg op voorsprong, maar uiteindelijk maakte Lucas Biglia gelijk. Toch werd de tweede plaats gevierd als een titel in Waregem.

In 2014 speelde de ploeg opnieuw Europees nadat er in de zomer bestuurlijke onrust was. Patrick Decuyper wou de ploeg (het stamnummer) naar Antwerpen verhuizen tot grote verbazing van iedereen in de voetbalwereld. Uiteindelijk bleef alles bij het oude. Na verlies in de voorronde van de Champions League tegen PSV, werd Zulte verbannen tot de Europa League. Helaas overleefde het de groepsfase niet. Het was in de competitie een moeilijk seizoen, maar de jaren nadien vestigde het zich wel weer in de Belgische subtop, met nog een Europese campagne in het seizoen 2017-2018 als gevolg van bekerwinst.

Vanaf dan zakte Essevee meer af naar de middenmoot en vanaf het seizoen 2021-2022 geraakte het zelfs in degradatievoetbal verzeild. Eind 2021 kwam het tot een pijnlijk ontslag van Francky Dury, die zich twintig jaar lang uit de naad had gewerkt bij de Vlaamse club. In 2023 bleek de degradatie onafwendbaar. Desondanks slaagde Zulte Waregem er wel in om grote namen als Ruud Vormer en Jelle Vossen aan boord te houden en een ploeg samen te stellen die in de Challenger Pro League de titel kon ambiëren. De missie om zo snel mogelijk op het hoogste niveau terug te keren werd zo meteen aangevat.

Zulte Waregem werd één keer tweede in de hoofdklasse en won in 2006 en 2017 de bekerfinale. In 2013 won Thorgan Hazard de Gouden Schoen in Waregemse loondienst.