IJsland voorgesteld: gouden generatie mét Belgische links
Cédric De Volder
Cédric De Volder
| 2 reacties

EK-dossier: IJsland

IJsland voorgesteld: gouden generatie mét Belgische links
Foto: © Photonews

Komende zomer wordt in Frankrijk het Europees kampioenschap georganiseerd. Wij stellen alvast de deelnemende landen aan u voor. Vandaag sluiten we af met IJsland.

Vorige deelnames? Een primeur!

Over de vorige deelnames van IJsland aan een Europees kampioenschap - of zelfs aan een WK - kunnen we heel kort zijn: Het IJslands nationaal voetbalelftal is bij deze voor het eerst vertegenwoordigd op een groot toernooi.

In de aanloop naar het WK in Brazilië was deze generatie IJslandse voetballers er al dichtbij, maar uiteindelijk zegevierde de ontgoocheling. Het EK van komende zomer moet dan ook één groot volksfeest worden voor de IJslanders.

De weg naar Frankrijk: lachen met de Hollanders

IJsland eindigde op een tweede plaats in groep A. Jawel, dat is de groep van Nederland. Strákarnir Okkar - zoals hun bijnaam in de volksmond klinkt, eindigde op een tweede plaats na Tsjechië.

Hun kwalificatie is knap als je weet dat Turkije en Oranje werd afgehouden. Verder toonde IJsland zich ook de betere van Kazachstan en Letland. De eindbalans was overigens twintig op dertig.

Topschutter: een oude bekende!

Eidur Gudjohnsen is anno 2015 nog steeds de bekendste IJslandse voetballer. De voormalige aanvaller van onder meer Chelsea, FC Barcelona, Cercle Brugge en Club Brugge heeft 25 rozen achter zijn naam staan.

Gudjohnsen is momenteel nog steeds actief als speler bij het Chinese Shijiazhuang Ever Bright, maar in de nationale ploeg is er voor de 37-jarige veteraan geen basisplaats meer.

Recordinternational: nog een oude bekende...

Runar Kristinsson - jawel, in het verleden aan de slag bij Sporting Lokeren - verzamelde in zijn carrière de meeste caps bij de IJslandse nationale ploeg. De middenvelder-op-rust klokte af op 104 caps.

Blikvangers

Het sterke punt van de IJslanders? Hun aanval! Afred Finnbogason, Johann Berg Gudmundsson en Kolbeinn Sightorsson verzorgen de aanvallende linie van deze selectie. Dat zijn namen die echt voetbalfans al eens eerder gehoord hebben. Andere blikvangers van deze selctie ontdek je hier.

Babes

Scandinavische vrouwen behoren tot de mooisten van de wereld, dat hoeven we u niet meer te vertellen. En dat IJsland veel gemeen heeft met Zweden, Noorwegen en consorten wist u ook al. Klik hier als je mooie IJslandse dames wil zien.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Voetbalkrant.com

Al meer dan 21812 voetbalfans gingen je voor!

Met de Voetbalkrant nieuwsbrief ontvang je dagelijks al het laatste voetbalnieuws van jouw favoriete competities, ploegen of spelers per mail.

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties