roeRoemenië
albAlbanië
Datum: 19/06/2016 21:00
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Stade de Lyon
Albanië duwt Roemenië de dieperik in na historisch eerste doelpunt op EK
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties

Albanië scoort eerste doelpunt ooit op EK en mag dromen van achtste finales

Albanië duwt Roemenië de dieperik in na historisch eerste doelpunt op EK

Albanië heeft voor één van de verrassingen van het toernooi gezorgd. Dankzij hun eerste doelpunt ooit op een EK hebben de Albanezen Roemenië uit het EK geknikkerd. Sadiku was met zijn doelpunt de held van de natie.

Beide ploegen moesten absoluut winnen om nog door te stoten en dat was te merken aan de openingsfase. Albanië begon potig en deelde enkele stevige charges uit. Roemenië nam dan weer meteen het heft in handen en was enkele keren gevaarlijk vanop afstand.

Maar behalve een goed vluchtschot van Denis Alibec (ex-KV Mechelen) leverden die schoten weinig op. Halverwege de eerste helft tekende Albanië wel voor de beste kans van de wedstrijd. Een prachtig uitgespeelde aanval kwam tot bij de voet van Lenjani, maar die miste onbegrijpelijk. De lijnrechter hield ook wel zijn vlag de hoogte in voor buitenspel.

De Roemenen geraakten de grip op de wedstrijd kwijt en de Albanezen blonken steeds meer uit in smerige overtredingen. En toch was de beste kans van de match tien minuten voor de pauze voor Albanië. Memushaj verkoos zelf schieten boven de bal afleggen, maar besloot op de vuisten van Tatarusanu.

Slordig spel, toch een goal

De hoekschop die daarop volgde, werd over getrapt. Roemenië moest steeds verder terug en zag Albanië meer en meer in de match komen. Het spel van beide ploegen was echter te slordig om aanspraak te maken op een doelpunt. En toch viel er in het slot van de eerste helft iets of wat verrassend een goal.

Een voorzet vanop rechts bereikte Sadiku en die profiteerde van het twijfelen van Tatarusanu en de ervaren Chiriches. 0-1 en de Albanezen zowaar op voorsprong, hun eerste doelpunt ooit op een Europees kampioenschap. Roemenië mocht meteen erna gaan bezinnen in de kleedkamer.

Roemenië moest nog twee keer scoren om aanspraak te maken op een eventuele kwalificatie, maar Albanië kwam het best uit de kleedkamer. Mavraj kopte hoog over bij een hoekschop, maar verdere kansen waren er niet in het eerste kwartier van de tweede helft.

Saaie tweede helft

Memushaj testte de vuisten van Tatarusanu nog eens, maar Roemenië kon daar niets tegenover zetten. Verder dan een vrije trap in de muur en een afzwaaier van Torje kwamen ze niet halverwege de tweede helft.

Een kwartier voor tijd kwam Roemenië dan toch nog eens piepen na meer dan een uur. Andone werd knap vrijgespeeld, maar zijn pegel spatte uit elkaar op de dwarsligger. Roemenië kwam echter nog amper aan uitgespeelde kansen. Het was daarentegen Albanië dat nog twee keer gevaarlijk was op stilstaande fases.

Het bleef uiteindelijk 0-1. Albanië kan zich met drie punten als derde beste nog plaatsen voor de achtste finales. Roemenië is uitgeschakeld en kan dinsdag het eerste vliegtuig richting Boekarest nemen.

Opstellingen

Roemenië Roemenië

  Speler G Beoordeel
Sapunaru Cristian   90' -
Tatarusanu Ciprian Anton 90' -
Grigore Dragos 90' -
Prepelita Andrei 46' -
Chiriches Vlad 90' -
Matel Alexandru   90' -
Hoban Ovidiu Stefan 90' -
Stanciu Nicolae Claudiu 90' -
Popa Adrian 68' -
Alibec Denis 57' -
Stancu Bogdan Sorin 90' -
  Bank G Beoordeel
Sânmartean Lucian 44' -
Torje Gabriel   34' -
Torje Gabriel Andrei   33' -
Andone Florin 22' -
Gaman Valerica -  
Moti Cosmin Iosif -  
Keserü Claudiu -  
Pantilimon Costel -  
Lung Silviu -  
Chiricheș Vlad Iulian -  
Chipciu Alexandru -  

Albanië Albanië

  Speler G Beoordeel
Berisha Etrit 90' 5
Sadiku Armando 59' 5
Hysaj Elseid   90' 5
Ajeti Arlind 90' 5
Mavraj Mergim 90' 5
Agolli Ansi 90' 5
Basha Migjen   83' 5
Lila Andi 90' 5
Abrashi Amir 90' 5
Memushaj Ledian A   90' 5
Lenjani Ermir 77' 5
  Bank G Beoordeel
Bala Bekim 31' 5
Roshi Odise 13' 5
Cana Lorik 7'  
Aliji Naser -  
Gashi Shkelzen -  
Cikalleshi Sokol -  
Xhaka Taulant -  
Kace Ergys -  
Kukeli Burim -  
Hoxha Alban -  
Shehi Orges -  
Veseli Frédéric -  
Herbeleef Roemenië - Albanië

Vooraf