Feyenoord sluit tribune na vijftien jaar van onlusten: een overzicht

Maxim Cleemput
| 9 reacties
Feyenoord sluit tribune na vijftien jaar van onlusten: een overzicht
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Morgenavond ontvangt Feyenoord het grote Manchester United in hun legendarische stadion: De Kuip. Hoewel je een vol huis verwacht zal de onderste ring leeg blijven. Dit komt omdat Feyenoord vreest voor het gedrag van de eigen supporters en de sancties van de UEFA.

In het verleden deden zich al heel wat problemen voor met (een deel) van de Feyenoordfans tijdens Europese wedstrijden. Wij gidsen u door het woelige parcours van de afgelopen 15 jaar.

22 februari 2002: Rangers-Feyenoord

Tijdens een UEFA Cup wedstrijd tegen de Rangers uit Schotland gaat het grondig mis. Beide supportersscharen raken slaags omdat er geen afscheiding is tussen de vakken in het Ibrox stadium. Ook bij beide doelpunten breken er nog kleine relletjes uit.
Straf: 36 mensen aangehouden.

16 december 2004: Bazel-Feyenoord

De Rotterdammers mogen op bezoek bij het Zwitserse Bazel. De vredige hoofdstad wordt echter opgeschrikt door supportersgeweld na de wedstrijd. Sommige ‘fans’ kunnen de nederlaag (1-0) niet verkroppen en bekopen hun woede op alles wat op hun pad komt in de binnenstad. De clubleiding is woedend op Het Legioen. “Ik ben er helemaal klaar mee! Als het aan mij ligt, krijgen de boosdoeners een levenslang stadionverbod”, sprak toenmalige financieel directeur Jan-Willem van Dop duidelijke taal.
Straf: ongeveer 100 mensen werden opgepakt.

30 november 2006: Nancy-Feyenoord

Het ging al mis voor de wedstrijd. Heel wat supporters zonder ticket zakten mee af en zorgden voor onrust omdat de Franse politie hen toegang weigerde tot het stadion. Toen Het Legioen uiteindelijk toch het stadion in mocht, bleef het aanvankelijk rustig. Toen de Fransen op voorsprong kwamen, ging het opnieuw fout. Een scheidingsmuur in het stadion werd afgebroken en Feyenoordfans daagden die van Nancy uit. Ze gooien met plastic stoeltjes naar de Franse fans. De match werd een halfuur stil gelegd maar werd daarna gewoon uitgespeeld.
Straf: Feyenoord wordt uit de UEFA Cup gezet.

2 oktober 2014: Feyenoord-Standard

Feyenoord ontvangt Standard in De Kuip. Hoewel er vooraf veel veiligheidsmaatregelen zijn genomen, loopt het toch mis. Na het laatste fluitsignaal komt het tot rellen tussen beide supportersscharen. Enkele Luikse heethoofden klimmen over een hek en zoeken de confrontatie op met de supporters van Feyenoord. Stewards kunnen beide groepen niet uit elkaar houden. De rust keert pas terug wanneer de politie tussenbeide komt. Buiten het stadion raken de fans van Standard nog slaags met de Nederlandse ordediensten.
Straf: geldboete van 15.000 euro en een vermaning voor een slechte wedstrijdorganisatie.

19 februari 2015: AS Roma-Feyenoord

Feyenoord speelt een uitmatch bij AS Roma. Heel veel ‘supporters’ zonder tickets reizen mee af. Ze vernielen de historische binnenstad en plassen in de fonteinen. Volgens de Italiaanse overheid is er voor acht miljoen euro schade. Vooral de Barçaccia-fontein en de Spaanse trappen zijn zwaar gehavend.
Straf: 43 mensen werkstraf, 1 man in gevangenis. Vanuit de UEFA zelf komt geen straf.

26 februari 2015: Feyenoord-AS Roma

Ook bij de terugmatch is er commotie. Bij een actie aan de zijlijn vliegt er plots een opblaasbare banaan richt Romaspeler Gervinho. Scheidsrechter Clément Turpin legde de wedstrijd even stil, maar kan later gewoon uitgespeeld worden. De vraag is of de banaan wel bedoeld was voor Gervinho. Het bestuur van de Rotterdammers maakt zich sterk dat er tijdens elke thuiswedstrijd supporters met bananen zwaaien en dat er geen kwaad opzet is. De UEFA is het daar niet mee eens en straft Feyenoord zwaar.
Straf: één wedstrijd zonder publiek en een geldboete van 100.000 euro.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties