Enkele AA Gent-supporters veroordeeld: "Dit was puur racisme"

Dante Bellon
| 167 reacties
Enkele AA Gent-supporters veroordeeld: "Dit was puur racisme"

Volg KAA Gent nu via WhatsApp!

Twaalf supporters van AA Gent zijn veroordeeld tot cel- en werkstraffen. Die uitspraak deed de Gentse correctionele rechtbank na de bestorming van een kraakpand door de fans in 2017. "Dit was latent racisme", veroordeelde de rechtbank de actie.

Twaalf supporters van AA Gent kennen hun straf nadat ze in 2017 een kraakpand op het Gentse Stapelplein bestormden, zo staat te lezen in Het Nieuwsblad. Eén persoon kreeg een werkstraf van 100 uur, elf anderen een celstraf met uitstel. Twee beklaagden werden vrijgelsproken. 

In november 2017 was het kraakpand op het Stapelplein wekenlang nieuws. Een koppel trof na vakantie krakers aan in hun woning. Toen de VRT er beelden kwam draaien, werden zij bedreigd door de krakers, die op hun manier werden aangevallen door de bewuste supporters.

“De daders beseffen nog altijd niet welke emotionele impact dit op de slachtoffers heeft gehad”, zei Elisabeth Standaert, advocate van de burgerlijke partij. Na de wedstrijd tegen Standard op 3 november 2017 besloten veertien mannen het kraakpand, waar kinderen en een hoogzwangere vrouw zaten, te bestormen met onder andere stokken. 

Volgens de rechter ging het om het toepassen van hooligantechnieken. “Gewapend trokken ze met Bengaals vuur richting het pand. Het ging hier over latent racisme”, was de visie van de rechtbank. Ook het openbaar ministerie was duidelijk: “We mogen niet blind zijn voor de toenemende onverdraagzaamheid in onze samenleving. Een celstraf of werkstraf lijkt me niet zinvol. Wel een straf met probatie-uitstel, waarbij ze een cursus volgen en de Dossin-kazerne bezoeken.”

Volgens de rechtbank kwam de eerste beklaagde tot inkeer en veroordeelde hem tot een werkstraf van 100 uur. "Hij heeft gebroken met de harde kern. Dat toont dat hij tot inkeer is gekomen." Volgens het gelijkekansencentrum UNIA, dat zich burgerlijke partij stelde, ging het hier duidelijk om racisme: "Er werden termen als rattenvolk en vuile Roma gebruikt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties