Speeldag: Europa League Play-offs - Finale (T)
Genk Europa in na waar spektakelstuk tegen Charleroi
Robby Morren
Robby Morren vanuit Genk

Genk haalt 2-0 achterstand op tegen Charleroi en speelt Europees

Racing Genk heeft zondagmiddag voor vuurwerk gezorgd in de eigen Cristal Arena. De Limburgers bekroonden hun seizoen met een spectaculaire 5-1 overwinning tegen Charleroi en mogen zich zo opmaken voor Europees voetbal.

Peter Maes zette voluit in op de aanval. Hij bracht Karelis en Samatta samen aan de aftrap. Dewaest geraakte niet speelklaar en werd vervangen door de jonge Dries Wouters. Bij Charleroi begon Baby op de bank waardoor er een basisstek was voor Tainmont.

Het frivole voetbal dat Genk tegen de toppers in play-off 1 bracht, was ook nu weer te zien in de Cristal Arena. De Limburgers trokken vanaf minuut één naar voor en konden al snel dreigen. Het was echter wachten tot Francois in de fout ging. Hij speelde een bijzonder slechte bal waarmee Samatta aan de haal ging richting Penneteau. De doelman haalde de Genkie onderuit. Rood en penalty.

Karelis stuurde de net ingevallen Mandanda na 20 minuten naar de verkeerde hoek en bracht hoop in Limburg. Nog voor het halfuur verraste Bailey met een vrijschop naar de korte hoek. Mandanda redde, maar bokste in de voeten van Samatta die de 2-0 scoorde.

Genk belegerde het doel van Charleroi. Er waren kansen voor Pozuelo en Bailey, maar telkens stond een sterke Mandanda in de weg. Op een zeldzame tegenaanval deed Charleroi wat het moest doen: scoren. Pozuelo verloor de bal in de eigen zestien, Perbet scoorde een geweldige goal vanuit de draai. Wat heeft die een neus voor doelpunten!

We kregen in het eerste bedrijf 48 minuten spektakel voorgeschoteld. In de 3de minuut van de toegevoegde tijd maakte Walsh er 3-1 van op voorzet van een ijzersterke Bailey en zo kon Genk uiteindelijk met het mentale voordeel de kleedkamer in.

Na tien minuten in de tweede periode zat Genk virtueel in Europa. Samatta stuurde zijn spitsbroeder Karelis diep en die omspeelde doelman Mandanda. In dat duo zit muziek voor Genk met het oog op volgend seizoen. Toen Karelis met nog 20 minuten op de klok zijn derde van de namiddag scoorde, was de zaak beklonken voor de Smurfen. In het slot pakte Baby nog rood na een dwaze tackle op Pozuelo.

De Limburgers verwenden de supporters met een pak doelrijpe kansen, vloeiend voetbal, vijf goals en Europees voetbal. Peter Maes en zijn jongens mogen met een goed gevoel op vakantie. Bij Charleroi had men zich hier niet aan verwacht na de 2-0 uit de heenmatch.