Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Lotto Park
Club zet dubbele achterstand recht
Nico Wieme

Anderlecht heeft een 2-0-voorsprong tegen concurrent Club Brugge nog uit handen laten glippen. De Brusselaars waren baas voor de rust, maar de bezoekers knokten zich terug in de match. Donk ontpopte zich tot hoofdrolspeler.

Ariël Jacobs bracht maar één wijziging aan in de elf die al bij al makkelijk de maat namen van AA Gent. Romelu Lukaku heroverde zijn stek in de spits ten nadele van Tom De Sutter. Bij Club verving Ryan Donk de geschorste Antolin Alcaraz. Gertjan De Mets kwam in de plaats van Jeroen Simaeys en Jonathan Blondel verscheen na drie speeldagen schorsing opnieuw aan de aftrap. Nabil Dirar was het kind van de rekening. Opvallend was dat Wesley Sonck voor de tweede opeenvolgende keer mocht starten.

Anderlecht baas

Beide teams begonnen zeker niet in overdrive aan deze topper. De eerste grote kans was voor Anderlecht. Een voorzet van Olivier Deschacht botste via de paal in de voeten van Lukaku. Michael Klukowski redde de Brugse meubelen door de rebound van de zestienjarige spits in hoekschop te werken. Voor de thuisploeg was dit het sein om een tandje bij te steken en te tonen wie de autoritaire leider was.

Eerst ranselde Donk nog een inzenden van Matias Suarez van de lijn, maar luttele tellen later was het wel prijs. Mbark Boussoufa borstelde een vrijschop de zestien binnen en Donk kopte die, onder druk van Roland Juhasz, ongelukkig in eigen doel. Club moest de wet van de sterkste ondergaan. Het bezoekende middenveld kreeg geen voet aan de grond en de thuisspitsen lieten de blauw-zwarte verdediging alle hoeken van het terrein zien.

Tegen het einde van de eerste periode haalden de Brusselaars de voet van het gaspedaal. De bezoekers kwamen meer in de match, maar uitgespeelde kansen konden zij niet creëren. Blondel testte de vuisten van Silvio Proto. De Anderlechtgoalie moest zich ook paraat tonen op een vrijschop van Michael Klukowski en een tweede vrije trap van de Poolse Canadees werd afgeblokt.

Explosieve tweede helft

De tweede helft startte explosief. Een pegel van Blondel spatte uiteen tegen de doelpaal. Aan de overkant speelde Lukaku Jelle Van Damme vrij en de linkermiddenvelder bood Suarez de 2-0 op een schoteltje aan. De bezoekers leken uitgeteld tot Dirar een vrijschop met een vreemde curve langs de muur in het thuisdoel deponeerde.

De wedstrijd dreigde dan even te ontsporen. Van Damme ging in de clinch met Dirar en Suarez ontsnapte aan rood toen hij met een gestrekt been inging op Klukowski. Na een kort intermezzo begon Anderlecht weer te voetballen. Pogingen van Lukaku en Juhasz gingen echter niet tegen de touwen.

Tien minuten voor tijd kopte Ivan Perisic na een vrijschop van Dirar de bal tot bij Donk en de Nederlander wiste met een omhaal zijn owngoal uit de eerste helft uit. De Bruggelingen roken hun kans en kozen voluit het offensief. Maxime Lestienne trapte nog onbesuisd over. In de blessuretijd eindigde Club opnieuw met zijn tienen toen Donk met de voet vooruit inging op Kanu. De stand wijzigde niet meer. Anderlecht blijft acht punten voorsprong behouden op de West-Vlamingen.