Het strafdossier van Paris Saint-Germain blootgelegd

Mattias Verhaeghe
| 6 reacties
Het strafdossier van Paris Saint-Germain blootgelegd
Foto: © SC

PSG en Manchester City kregen onlangs een hele zware straf opgelegd door de UEFA. Beide clubs hebben de FFP-regels overtreden, maar daar lijkt PSG zich niets van aan te trekken. Het kocht al David Luiz weg bij Chelsea voor 50 miljoen euro.

Door Mattias Verhaeghe

En David Luiz lijkt niet de enige transfer te worden voor de Franse kampioen. Het wil maar liefst 73 miljoen euro neertellen voor Rode Duivel Eden Hazard. Is dat nog verantwoord? Als straf voor het overtreden van de FFP-regels (Financial Fair Play) moet PSG al 60 miljoen ophoesten. Wat houdt de straf van de Franse kampioen nu precies in? De UEFA vertelde het zelf.

“Elke beslissing van de hoofdonderzoeker van de Club Financial Control Body (CFCB) om tot een overeenkomst te komen of om een disciplinaire straf op te leggen, kan herbekeken worden door het Arbitragehof van de UEFA. Dat moet wel op aanvraag van een rechtstreeks betrokken partij, en dat binnen de tien dagen nadat het vonnis uitgesproken werd”, aldus de UEFA aan Voetbalkrant.com.

“PSG is zich ook volledig bewust van wat mag en wat niet mag. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de club. Ze mogen die afspraken dan ook niet breken.” In het dossier van de afspraken tussen de UEFA en PSG, dat Voetbalkrant mocht inkijken, staat het volgende.

Duidelijke afspraken

Zo mag PSG tegen eind 2015 slechts maximaal 30 miljoen euro schulden hebben en tegen eind 2016 moeten de schulden volledig weggewerkt zijn. Ook het contract tussen de club en de Qatarese investeerders werd naar waarde geschat. Er werd overeengekomen dat de personeelskosten van PSG niet meer mogen verhogen tot en met 2016.

Er werd een limiet opgesteld van het aantal spelers die mogen aantreden in competities van de UEFA, zoals de Champions League en de Europa League. Tijdens het seizoen 2014-2015 mogen slechts 21 namen op de spelerslijst staan. Als PSG volgend seizoen aan de verwachtingen voldoet, dan wordt deze straf opgeheven. De Franse kampioen kreeg ook limieten opgelegd voor het uitgeven van geld aan spelers de komende twee seizoenen.

PSG ging akkoord met het betalen van een boete van 60 miljoen euro. Dat geld wordt afgetrokken van de inkomsten die de club verdient uit deelnames aan competities van de UEFA, te beginnen met afgelopen seizoen. Hiervan kan de club 40 miljoen terugkrijgen als het voldoet aan alle afspraken die gemaakt zijn met de CFCB.

Zesmaandelijkse rapportering

De naleving van deze overeenkomsten wordt onderworpen aan controles, in overeenstemming met de geldende regels. PSG ging akkoord met het maken van een rapport van het proces, en dat op zesmaandelijkse basis.

Indien PSG er niet in slaagt te voldoen aan deze afspraken, wordt het dossier naar het Arbitragehof gestuurd, zoals voorzien in Art. 15 (4) van de procedureregels.

Vervanger Jean-Luc Dehaene

De hoofdonderzoeker van de CFCB was tot voor kort nog Jean-Luc Dehaene. Door zijn overlijden moet de UEFA plots op zoek naar een vervanger. “Het wegvallen van Jean-Luc Dehaene zal geen invloed hebben op de FFP. De UEFA is nu op zoek naar een vervanger voor hem, maar er is nog geen deadline vastgelegd.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties