Vader neemt gehandicapte zoon mee naar WK: "De tijd van zijn leven"

Vader neemt gehandicapte zoon mee naar WK: "De tijd van zijn leven"
Foto: © SC

Het WK verenigt alle rassen en nationaliteiten, zonder onderscheid. Morgan Parry is daar het beste voorbeeld van. De Engelse 18-jarige gaat door het leven met een zeldzame spierziekte, die hem alle mobiliteit ontnomen heeft. Voetbal is zijn leven. Het verhaal van een opmerkelijk dappere jongeman.

Door Johan Walckiers en Manu Gonzalez

We ontmoeten Morgan en zijn vader in ons hotel in Brasilia. De jongeman heeft alle spraak en controle over zijn ledematen verloren, maar beleeft in het land van het voetbal de tijd van zijn leven. Zijn vader, Steven, vertelt ons zijn verhaal. “Morgan heeft een neurale spierziekte. De zenuwen geven geen signalen meer door naar zijn spieren”, vertelt hij ons. “Tot over twee jaar kon hij zijn handen nog gebruiken, maar ook daar is hij nu de controle over kwijt”, doet hij het treurige relaas.

Tikken met de ogen

Toch kan Morgan nog communiceren... met zijn ogen. “Hij heeft thuis een opmerkelijk staaltje technologie genaamd 'Eye Gaze'. Het is als een webcam, maar dan met twee infrarode stralen die de ogen scannen. Zo kan Morgan zijn cursor bewegen en tikken. Hij is gek van voetbal en er zijn heel wat voorgeprorgrammeerde zinnen die hij kan aanduiden, maar als hij wil, kan hij ook gewoon nieuwe zinnen tikken door met zijn ogen de letters aan te duiden.”

Morgan is dan ook heel intelligent en ging tot nu toe naar een gewone school. “En straks gaat hij naar een gewone universiteit”, knikt Steven. “Hij gaat IT studeren, want daar zal hij tijdens zijn leven helemaal afhankelijk van zijn.”

Bolton Wanderers

Maar zijn interesse is daarnaast volledig gewijd aan de sport der sporten. “Hij is constant bezig op forums om er te praten over voetbal. Hij is er gek van. Hier heeft hij de tijd van zijn leven. We wonen in Bolton en hij is hevige supporter van de Bolton Wanderers. Hij is zelfs al in de spelerstunnel meegegaan als mascotte van het team.”

Zijn vader deed hem dus het cadeau van zijn leven. “Ik kwam op het idee om met Morgan naar Brazilië te komen. Op de website van de FIFA deed ik de aanvraag, eigenlijk niet zo moeilijk. En alle stadions zijn hier heel goed aangepast aan rolstoelpatiënten. We zagen de wedstrijd tussen Argentinië en België en voor de rest blijven we in Brasilia voor de wedstrijd voor de derde en vierde plaats. Bij België kent hij ook alle Premier League-spelers: Hazard, Mirallas, Kompay, Fellaini, Lukaku,...”

Verzorging

Steven ging met zijn zoon echter ook naar Rio en hield daar een paar honderd foto's aan over. “Kijk, hier staat hij met Schotten op de foto, maar ook met Italianen, Colombianen, Engelsen, Brazilianen, Chilenen... Iedereen was heel vriendelijk en wou met hem op de foto.”

Ineens krijgt Morgan echter krampen en moeten we het gesprek stoppen. “Hij heeft heel veel verzorging nodig. Hij krijgt regelmatig last van krampen en dan moet hij stretchen of in dit geval gaan liggen.” We wensen hem nog veel succes en met tranen in de ogen zien we de jongeman verdwijnen. Een jongen die door het leven getroffen werd, maar er toch het beste van maakt! Ons respect heeft hij alvast!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties