Speeldag: Kwart Finales (H)
Stadion: Guldensporenstadion
Kortrijk vernedert Gent in heenmatch beker
Mathieu De Coensel

Vanavond stond in de kwartfinale van de beker het duel tussen KV Kortrijk - leider in tweede klasse - en KAA Gent op het programma. Gent schakelde reeds Bergen en Tienen uit, Kortrijk zag onder andere Moeskroen en Zulte-Waregem uitgeschakeld.

In de beginfase van de wedstrijd gebeurde er niet echt veel, al was het de thuisploeg die het meeste initiatief nam. In de twaalfde minuut zagen ze dat werk ook beloond met een doelpunt: Istvan Bakx waagde succesvol een schot op doel, Jorgacevic is meteen geklopt, 1-0.

Rond de 25e minuut van de wedstrijd was het opnieuw Bakx die voor gevaar zorgde, deze keer moest hij zich wél gewonnen geven tegenover doelman Jorgacevic. Daarna kregen de Buffalo's twee kansen via Zewlakow, maar zijn eerste bal ging over de lat en ook zijn tweede kans werd gemist na een mooie pas van Foley. Kortrijk bleef echter de best voetballende ploeg, het wil zich graag tonen en de beker is daarvoor een uitgelezen kans. Twee minuten voor rust was het opnieuw raak voor de West-Vlamingen. Opnieuw een uitbraak van Bakx, die de doelman uitdribbelde en dan enkel nog maar binnen te tikken had, 2-0 bij de rust.

Gent kwam dan het beste uit de kleedkamer, maar werd behalve een schot van Azofeifa niet gevaarlijk. Sterker nog, de eerste grote kans van de tweede helft is voor Kortrijk. Nfor -door Gent uitgeleend aan Kortrijk- zag zijn bal echter gepakt door Jorgacevic. En de thuisploeg wist van geen ophouden. Niet veel later kwam de bal na een counter opnieuw bij Ernest Nfor terecht, die de bal heel mooi in de kruising trapte, 3-0.

De eerste minuten van de tweede helft bleken valse hoop voor de Buffalo's, Kortrijk had namelijk de touwtjes in handen en wist in de 65e minuut de voorsprong nog aan te scherpen. Een ijzersterke Bakx scoorde zijn derde doelpunt van de avond, 4-0 en wàt een avond voor KV Kortrijk en haar fans.

In de 67e minuut kwam de wedstrijd ineens in een soort van stroomversnelling, eerst trapten de Buffalo's op de deklat, zo kon Kortrijk opnieuw een counter forceren via Bakx, die onderuit werd gehaald in de zestien, de scheidsrechter zag er echter geen fout in. Even later opnieuw een kans voor de Buffalo's, Bryan Ruiz -reeds enkele weken man in vorm bij Gent- probeerde het met een laag hard afstandsschot, dat dan ook nog prachtig binnenging, 4-1. Even voor tijd probeerde Gent er dan toch nog wat meer uit te halen, ook Foley waagde zijn kans, maar die eindigde in een hoekschop. In de absolute slotfase van de partij kreeg Kortrijk nog een penalty na een fout op Coulibaly. Cédric Bêtremieux ging ervoor staan, en trapte de bal mooi voorbij Jorgacevic het doel in, 5-1 en een afstraffing voor Gent.

Zo eindigt deze wedstrijd op 5-1 voor de thuisploeg. Het werd een mooie wedstrijd met veel doelpunten. Kortrijk heeft wat te vieren en heeft een avond achter de rug die het wellicht niet snel zal vergeten. Voor Gent is dit een bittere pil om te slikken, vandaag werd het vernederd door een tweedeklasser -die vandaag echter wel getoond heeft waarom het aan de leiding staat in tweede-. In de terugmatch staat Gent dus een héle zware taak te wachten, benieuwd of het Kortrijk alsnog zal kunnen bedreigen.