Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Jules Ottenstadion
Gent verslaat Lokeren na strafschoppen
Sander De Graeve

AA Gent won na strafschoppen van Lokeren. Gent had over heel de wedstrijd de beste kansen maar Brüls miste enkele grote mogelijkheden. Padt was de held met twee reddingen. Messoudi knalde de beslissende penalty binnen.

Sander De Graeve in Gent

Het wedstrijdbegin verwarmde de weinige toeschouwers in het Ottenstadion even veel als de gure herfstwind die erdoor joeg. Gent had het meeste balbezit maar veel kansen kwamen daar niet uit voort.

Mboyo en Brüls waren de meest bedrijvige spelers op het veld. Mboyo kon na een lage cross van Conté bijna afwerken. Gueye stond te slapen. Brüls had enkele goede acties maar wrong kans na kans de nek om.

Zo vergat hij te trappen na een mooie actie van Stijn De Smet. Het Gentse publiek was de wanhoop nabij toen Brüls even later van in de kleine rechthoek er nog in slaagde om de bal over te schieten. Mboyo stond naast hem te molenwieken.

Gent verkwanselde kansen

Die laatste nam vijf minuten voor rust de microbe van Brüls over. Hij was te verrast na een voorzet en vergat de bal vanop een meter afstand in doel te werken. Lokeren loerde op de counter en kwam er enkele keren uit.

Het vizier van Harbaoui stond echter ook niet bijster goed afgesteld. Hij kopte in de handen van Padt en knalde eens wild over uit de draai. Bij een poging tot omhaal in de eerste minuten raakte hij zelfs het gezicht van Arzo in plaats van de bal.

Als één van de ploegen dan toch de bal in de goal kon leggen werd het doelpunt afgekeurd. Stijn De Smet kon na een afgeweken voorzet van Brüls binnenkoppen. Hij werd terecht teruggefloten voor een duwfout.

Na de rust bleef een bleke Leko in de kleedkamer bij Lokeren. Milos Maric ex-AA Gent kwam in zijn plaats. Lokeren kreeg een eerste grote kans via Harbaoui. Hij kreeg een voorzet pardoes op de voet maar de defensie van Gent kon de bal wegwerken.

Conté en Brüls misten

Bij Gent bleef de afwerking ondermaats. Brüls en Conté konden na een goede actie van De Smet niet afwerken van dichtbij. Het publiek geloofde de eigen ogen niet bij zoveel onkunde voor doel. N’Diaye kreeg de handen evenmin op elkaar na een wel heel slap schot in de handen van Copa.

Naarmate de tweede helft vorderde namen beide ploegen steeds minder risico. Er was nog even opwinding wanneer tien minuten voor tijd Padt een harde vrije trap van Maric moest lossen. Arzo was net op tijd om de meubelen te redden voor Gent.

De weinige kansen daarna werden steeds gemist. Soumahoro schoot in de slotminuut nog op Copa. De wedstrijd ging dus naar verlengingen. Voor het eerste animo is het wachten tot de laatste minuut van de eerste verlenging.

Vrije trap in de zestien

Copa plukte een hoge bal maar strekte zijn been iets te veel richting Mboyo. Hij raakte de spits van Gent niet maar de ref floot toch een onrechtstreekse vrije trap in de rechthoek. De Lokeren-supporters werden gek maar kalmeerden wanneer Arzo via de muur over het doel schoot.

Beide ploegen wachtten tot de tweede verlenging om nog wat kansen te creëren. Gueye van Lokeren zat er vaak voor iets tussen. Zo trapte hij bij drie voorzetten twee keer naast de bal. Ook Taravel overkwam het eens.

Aan de overzijde moest Padt een kopbal van Harbaoui redden. Gueye kreeg nog de schoen van Mboyo onvrijwillig in het gezicht. Het bleef 0-0, strafschoppen moesten de beslissing brengen.

Daarin bleek Gent het koelbloedigst. Padt kon redding brengen op de penalty's van De Bock en Taravel. Gent miste geen enkele strafschop en Messoudi knalde de beslissende binnen. Gent mag nu in de kwartfinale tegen Anderlecht aan de bak.