Speeldag: Speeldag 35
Stadion: St. Andrews Stadium
Birmingham klimt uit degradatiezone
Luc Goderis

Tijdens de laatste wedstrijd van de 35ste speeldag stond er voor beide teams heel wat op het spel.  Birmingham moest winnen wilde het uit de degradatiezone klimmen, maar ook Blackburn wilde absoluut de volle buit.  De Rovers konden zich, mits winst, immers opnieuw naast Arsenal op de vijfde plaats nestelen.

In de gietende regen waren de eerste kansen voor de thuisploeg.  Jermaine Pennant bediende Julian Gray maar de heerlijke volley werd door Brad Friedel al even knap over geduwd.  Kort daarop kreeg Emile Heskey een goede kans maar hij kopte de voorzet van ex-Rover Damien Johnson hopeloos over.
Net voor de rust zag het er voor Birmingham niet zo goed uit.  Pennant, de beste man op het veld, moest met een liesblessure naar de kant en net daarvoor had Chris Sutton, ook al een ex-Blackburn-speler, een open doelkans van dichtbij verkwanseld.  Gray probeerde het dan maar van ver maar zijn schot vloog rakelings naast het doel.

Blackburn, nog steeds in de running voor een Europees ticket, stelde daar niet zo heel veel tegenover.  De bezoekers mochten al van geluk spreken dat het aan de rust nog steeds 0-0 stond.

Bij de Blues stonden niet minder dan vier ex-Blackburn-spelers in de basis en één van hen, Martin Taylor, was de volgende om een rijpe doelkans de nek om te wringen.  Van dichtbij kopte hij naast.

Birmingham bekocht het geklungel voor doel bijna toen Zurab Khizanishvili een indraaiende hoekschop staalhard op de paal kopte.  Enkele minuten later mocht het thuispubliek dan toch juichen, al hing er een buitenspel-geurtje aan het doelpunt.  Op het ogenblik dat Heskey de bal naar Gray passte stond Nicky Butt buitenspel.  Gray legde terug op Butt en de ex-Mancunian duwde makkelijk binnen.  Het luide protest van de Rovers haalde niets meer uit, het stond welverdiend 1-0.

Twaalf minuten voor affluiten hield Maik Taylor zijn team, op een schot van Sergio Peter, aanvankelijk recht, maar de rebound viel voor de voeten van Robbie Savage.  De Welshman aarzelde niet en scoorde makkelijk de gelijkmaker.

Tijdens een gespannen en nerveus slot schudde Gray zijn zoveelste goede cross van de avond uit zijn voeten en bediende invaller Mikael Forssell.  De Fin pegelde de bal voorbij Friedel tegen de netten.  Drie minuten voor affluiten kon St. Andrews opgelucht ademhalen.

Dankzij de overwinning klimmen de Blues, zij het enkel op doelsaldo, uit de degradatiezone.  Blackburn blijft ondanks de nederlaag wel zesde maar liet een unieke kans liggen om naast Arsenal naar een vijfde plaats te klimmen.