Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Riverside Stadium
Mpenza helpt Man City aan cruciale zege
Kevin Vanbuggenhout

Door de replay tegen Manchester United in de FA Cup heeft Middlesbrough een druk programma voor de boeg. Eerst moest die andere ploeg uit Manchester, City, nog partij gegeven worden. Mits verlies kon de wedstrijd aan de Riverside wel eens de laatste match worden van Stuart Pearce als manager van Manchester City. Emile Mpenza kwam net als tegen Chelsea aan de aftrap.

Manchester City schoot het best uit de startblokken. Michael Johnson stak de bal door naar Joey Barton en die schoot net naast. Beide ploegen zagen al snel een speler geblesseerd uitvallen. Bij Middlesbrough moest Pogatetz geblesseerd naar de kant, in zijn plaats kwam Andrew Davis. Man City moest verder zonder Micah Richards. Hij werd zowaar vervangen door Samaras. Middlesbrough herstelde vrij snel het evenwicht. Isaksson duwde een laag schot van Downing in hoekschop. Die hoekschop werd door Abel Xavier naast gekopt. Na een al bij al gelijkopgaande eerste helft stond het nog steeds 0-0.

Ook in de tweede helft was het Man City dat het best van start ging. Samaras kopte een voorzet van Vassell op doel. De save was van Mark Schwarzer. Vijf minuten later kapte Barton naar binnen. Via Schwarzer ging het lage schot van de middenvelder in hoekschop. Net voorbij het uur kwam City verdiend op voorsprong. Mpenza kopte de bal door en Distin schoot binnen. Middlesbrough reageerde meteen. Yakubu kopte een voorzet van Parnaby nipt naast. Dat was meteen het laatste wapenfeit van Middlesbrough, dat een zwakke tweede helft afwerkte. Na een pass van Barton stak Mpenza de bal in doel: 0-2. Zo was het eerste doelpunt van Mpenza voor Manchester City in de Premier League een feit. Man City zou de voorsprong niet meer in gevaar laten komen. In blessuretijd duwde Mpenza een lage voorzet van Distin nog naast.

Manchester City behaalde een uiterst belangrijke zege aan de Riverside. Emile Mpenza had met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de zege van Manchester en redde zo het vel van trainer Stuart Pearce. Het was al van 1977 geleden dat City bij Middlesbrough de drie punten kon pakken. Middlesbrough blijft ondanks dit onverwachte verlies twaalfde. Man City rukt op naar de vijftiende plek.