Speeldag: Speeldag 20
Stadion: Stamford Bridge
Chelsea wint dankzij laat buitenspeldoelpunt
Kevin Vanbuggenhout

In de laatste wedstrijd van Chelsea in 2007 voerde Avram Grant zeven wissels door in vergelijking met het team dat gelijkspeelde tegen Aston Villa. Het in crisis verkerende Newcastle moest het doen zonder Joey Barton. Michael Owen zat op de bank.

Newcastle had behoorlijk wat balbezit in de beginfase van de wedstrijd. Toch was het eerste kansje voor Chelsea. De bal werd in de box gedropt, Wright-Phillips tikte naast. Zes minuten later kreeg Newcastle een uitgelezen mogelijkheid om op 0-1 te komen. Mikel liet zich de bal ontfutselen door Butt. Die stuurde Martins alleen op doel af. De Nigeriaanse aanvaller treuzelde echter te lang waardoor hij nog bijgehaald werd door Alex en weg was de kans. Chelsea kwam langzaam maar zeker beter in zijn spel en verhoogde de druk op het doel van Newcastle. Na goed voorbereidend werk van Wright-Phillips kon Kalou uithalen, Given pakte uit met een goede save. Twee minuten nadien was Chelsea daar opnieuw. Ballack legde af voor Mikel. De youngster ging voorbij twee spelers van Newcastle en schoot richting de rechterbovenhoek. Given ranselde de bal spectaculair uit doel. Er kwamen steeds meer openingen voor Chelsea en dat moest Newcastle aan het eind van het eerste halfuur bekopen. Eerst kopte Alex nog een goede voorzet van Ballack recht op Given. Het bleek slechts uitstel van executie. Taylor kreeg de kans om het gevaar te keren, maar verzuimde dat. Essien profiteerde hiervan en knalde binnen: 1-0. Op het einde van de eerste helft kreeg Chelsea nog enkele prima kansen om de score te verdubbelen. Wright-Phillips ging voorbij Cacapa en zette hard voor. Butt was nog net op tijd terug om te verijdelen dat Kalou de 2-0 zou binnentikken. In de slotminuut van de eerste helft had Chelsea moeten scoren. Joe Cole kreeg een zee van ruimte op links. Hij leverde een goede voorzet af. Wright-Phillips dook de bal aan de tweede paal naast.

Chelsea ging verder op dat elan en begon goed aan de tweede helft. Butt zette zijn voet tegen een voorzet van Wright-Phillips en de bal caprioleerde bijna in doel. Gelukkig voor Chelsea kon Given nog over tippen. Vijf minuten later lag Wright-Phillips weer aan de basis met een harde en lage voorzet. Kalou kon net niet bij de bal, Joe Cole wel. Maar via Steven Taylor ging de bal alsnog in hoekschop. In de 55ste minuut kwam Newcastle plots op gelijke hoogte. N'Zogbia pakte meters op de linkerflank, hij zette hard en laag voor. Martins kwam aangedoken, maar raakte de bal met de hiel. Bridge redde in eerste instantie nog voor de lijn, maar Butt kon de bal toch in doel werken: 1-1. Het duurde niet lang eer Chelsea weer ten aanval trok. Wright-Phillips zette voor naar de vrijstaande Kalou, hij kopte recht op Given. Newcastle toonde veel karakter en ging ook weer beter voetballen. Tien minuten lang moest Chelsea vooral aan verdedigen denken. Aan kansen geraakte Newcastle echter niet meer en naar het einde van de wedstrijd toe ging Chelsea weer aandringen. Alex kopte naar de grond en zo ging de bal over. Drie minuten voor tijd geraakte Chelsea alsnog aan de winnende treffer. Een schot van Mikel week af op Pizarro en belandde zo bij Kalou. Die stond overduidelijk buitenspel, maar de vlag bleef beneden. Kalou tikte binnen en bezorgde Chelsea in extremis de drie punten.

Newcastle voelde zich bestolen, want het tweede doelpunt van Chelsea was duidelijk buitenspel. Op basis van het spelbeeld is de overwinning van Chelsea echter wel verdiend. In de titelstrijd nadert Chelsea tot op vier punten van Man United. Newcastle staat elfde, de druk op Sam Allardyce blijft toenemen.