Competitie: Champions League
Speeldag: Derde voorronde (Heen)
Inter deed een schitterende zaak
Philippe Crols

Het duo Martins-Adriano ofwel het koningskoppel van Inter Milan heeft er vanavond voor gezorgd dat de Italianen met anderhalf been in de echte Champions League staan. Inter won vanavond met 0-2 van Shaktar Donetsk en mag de klus over 14 dagen thuis afmaken.

De eerste tien minuten was het anders wel eventjes puffen en blazen voor de bezoekers. Na twee minuten al had Elano de thuisploeg op voorsprong kunnen brengen, maar in plaats van te trappen verkoos hij de bal aan een teammakker te geven en weg was de kans. Nog binnen de tien minuten was Shaktar een tweede keer gevaarlijk. Brandao kopte een voorzet van Metuzalem van dichtbij naast. Voor nog wat gevaar moesten de toeschouwers wachten tot minuut twintig. De vrijschop van aanvoerder Tymoshchuk bracht voor doelman Julio Cesar echter niet al te veel problemen met zich mee. Een minuut later was Inter voor de eerste keer gevaarlijk. Na een mooie dubbelpass met Adriano werd Martins neergelegd in de zestien. Scheidsrechter Hamer vond dat echter te weinig voor een penalty. Adriano zelf was na bijna veertig minuten ook eens gevaarlijk. De vrijschop van de Braziliaan vond echter de vuisten van doelman Lastuvka op zijn weg. De laatste kans uit de eerste helft was nog de beste. Vijf minuten voor de rust kopte Materazzi een hoekschop van Veron op de lat. In de herneming schoot Martins ruim naast. De ruststand in Oekraïne was 0-0.

De eerste kans uit de tweede helft was ook voor Inter. Adriano kopte een voorzet van Solari net naast. Dan was het weer even wachten op de volgende kans en ook die was voor de bezoekers. Stankovic probeerde doelman Lastuvka te verrassen met een schot vanaf veertig meter. De Shaktar-doelman was gelukkig voor hem net op tijd terug. De thuisploeg had wel balbezit, maar echte kansen vielen er niet te noteren aan de kant van Donetsk. Aan de overkant kreeg Inter wel kansen en eentje daarvan werd na 67 minuten ook omgezet in een doelpunt. Adriano had een schitterend doorsteekballetje op Martins in huis die de thuisverdeding te snel af was en de 0-1 onder Lastuvka in doel schoot, 0-1. Donetsk was wat van slag en toch had het net na de 0-1 langs zij kunnen komen. Brandao ging neer in de zestien, maar ook hierin zag Hamer geen strafschop. Tien minuten na de openingstreffer kreeg Donetsk de genadeslag. De pas ingevallen Ze Maria schilderde een voorzet op het hoofd van Adriano en die kopte de 0-2 fraai binnen. De wedstrijd was beslist en viel ook wat stil. Vijf minuten voor het einde had Cambiasso nog wel een goed schot in huis. Een doelpunt werd het niet, want het schot ging naast. De thuisploeg kon nog een keertje dreigen. Het schot van Metuzalem was wel te zwak om Julio Cesar in verlegenheid te brengen. In de laatste van drie blessureminuten had Adriano de terugwedstrijd zelfs nog helemaal overbodig kunnen maken. Lastuvka belette dat echter en zorgde er zo voor dat Adriano zijn tweede van de avond niet kon scoren. Of hij de terugwedstrijd daarmee redt is maar zeer de vraag. Inter won dus met 0-2 en is zo bijna praktisch zeker van een plaatsje op het grote kampioenenbal waar de Italianen ook thuishoren.