Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: Ramon Sanchez Pizjuan
Fenerbahçe verrassend naar kwartfinale
Anthony Van der Planken

Fenerbahçe is de verrassing van de tweede ronde van de Champions League geworden. De Turkse kampioen schakelde UEFA-bekerwinnaar Sevilla uit na het nemen van strafschoppen.

Fenerbahçe zakte met een 3-2 voorsprong af naar Sevilla. Omwille van de ongewone uitslag in de heenwedstrijd leken verlengingen haast uitgesloten, maar niets bleek minder waar.

De wedstrijd kende een blitzstart. In de eerste twintig minuten werd er drie keer gescoord. Na tien minuten leek Sevilla op weg naar een makkelijke zege. Daniel Alves en Keita hadden de thuisploeg immers 2-0 voorgebracht. Het eerste doelpunt kwam er na een vrijschop: Alves knalde de bal vanop zo'n 25 meter heerlijk binnen. De tweede treffer kwam er opnieuw na een prachtig afstandsschot, dit keer van Keita.

Fenerbahçe liet zich echter niet doen. De Turkse club reageerde gevat en kwam tien minuten later op 2-1. Het was Deivid die Fenerbaçhe weer hoop gaf.

Sevilla was nog steeds virtueel gekwalificeerd, maar ging voor de zekerheid wel op zoek naar de 3-1. Die kwam er ook via Frédéric Kanouté, die net voor de pauze  de bal met de borst controleerde en knap binnen schoot. Een zware opdoffer voor Fenerbahçe, dat echter bleef geloven in de kwalificatie.

En terecht, zo bleek, want tien minuten voor het einde wist Deivid de 3-2 te scoren. 5-5 over twee wedstrijden en dus moesten verlengingen uitsluitsel brengen.

Maar dat gebeurde niet, want in de 30 minuten werd er niet meer gescoord. Strafschoppen dus. De Turkse doelman Volkan, die allesbehalve vrijuit ging bij de tegendoelpunten van Fenerbahçe, kroonde zich tot de grote held door drie strafschoppen te stoppen. Zijn collega hield het bij één stuk. Fenerbahçe dus door naar de kwartfinale, van een stunt gesproken.