Speeldag: Vierde voorronde (Heen)
Stadion: Stade Gerland
Lyon maakt einde aan CL-droom Anderlecht
Fabian Morren

Anderlecht staat met beide voeten weer stevig op de grond. Paars-wit werd in de laatste voorronde van de Champions League vernederd door Lyon: 5-1.

Lyon legde Anderlecht vanaf het begin een moordend tempo op. Na tien minuten was het al raak voor de thuisploeg. Silvio Proto stond aan de grond genageld op een vrije trap van Pjanic. Niet veel later schreeuwde Anderlecht om een strafschop na contact tussen doelman Lloris en Matias Suarez. Ref Wolfgang Stark zag er echter geen overtreding in.

De Duitser wees nauwelijks een minuut later wel naar de stip nadat Silvio Proto Lisandro Lopez neerhaalde in het strafshopgebied. Proto ging op de penalty van Lopez naar de goeie hoek, maar kon de 2-0 toch niet verhinderen. Lyon dicteerde de wet en Anderlecht kon de thuisploeg op geen enkel moment aan het wankelen brengen.

Na een korte adempauze duwde Lyon kort voor de rust nog eens het gaspedaal in. Eerst trapte Michel Bastos via de paal heerlijk binnen en drie minuten later duwde Gomis van dichtbij het leer voorbij Silvio Proto. Anderlecht ging zo met een zeer zware achterstand naar de kleedkamers.

Meteen na de pauze kregen invaller Legear en De Sutter wel reuzekansen op de 4-1. Even later kwam het doelpunt er toch. Matias Suarez omspeelde heel mooi doelman Lloris en bezorgde Anderlecht weer een sprankeltje hoop. Lang duurde dat echter niet, want Gomis tekende aan voor de vijfde Franse treffer.

Nadien was het pompen of verzuipen voor paars-wit om nog meer goals te vermijden. Invaller Delgado kreeg vier loepzuivere kansen om de score hoger te doen oplopen, maar zijn kanon stond duidelijk niet op scherp. Zo bleef de schade nog enigszins beperkt voor Anderlecht, dat wel weer een illusie armer is. (AN)