Stadion: Nou Camp Barcelona
Barcelona overklast Arsenal naar laatste acht
Steurbaut Kersten

FC Barcelona heeft de Champions League-droom van Thomas Vermaelen doorprikt. Met sprookjesvoetbal zetten de Catalanen Arsenal terug met de voetjes op de grond. Lionel Messi kroonde zich opnieuw tot koning van de avond.

De geblesseerde Thomas Vermaelen had voor de wedstrijd een duidelijke boodschap voor zijn ploegmaats bij Arsenal: “Ik droom van de Champions League-finale.”

Verdedigende figuranten
Een eigen doelpunt van Sergio Busquets deed de Gunners even lonken naar de eindfase in Wembley, maar de Catalaanse heerschappij en een domme rode kaart voor Robin van Persie deden de weegschaal na negentig minuten toch duidelijk in het voordeel van Barcelona kantelen.

Met ruim zeventig procent balbezit in de eerste helft degradeerden balgoochelaars Lionel Messi en co de pionnen van Arsène Wenger tot figuranten in Circus Barça, maar dan wel goed verdedigende figuranten.

Een vrije trap van Dani Alves en een pegel van Adriano op de paal waren kort voor rust de enige Spaanse trucjes. Maar in de blessuretijd van de eerste helft haalden Andres Iniesta en Messi hun toverstokjes eindelijk boven. Op meesterlijke wijze deed de Argentijn Camp Nou een eerste keer ontploffen: 1-0.

“We moeten in Barcelona minstens één keer scoren”, besefte Wenger nog voor het eerste fluitsignaal. Een oppermachtig Barcelona leek van de opdracht van de Franse oefenmeester een Mission Impossible te maken, maar Busquets stak met een kopbal in eigen doel de Engelsen zelf een handje toe.

Almunia verijdelt vernedering
Was het dan toch mogelijk, Barcelona in de eigen kathedraal van het voetbal uit het kampioenenbal kegelen? Een domme tweede gele kaart voor van Persie en een nieuw Catalaans circusnummertje deden de wedstrijd echter opnieuw kantelen. Messi maakte het vanop de stip helemaal af.

Barcelona schilderde de negentig minuten vol en alleen een uitstekende Manuel Almunia, de beste bezoeker tussen de lijnen, verijdelde dat Arsenal met een vernederende uitslag terug op het vliegtuig richting Londen stapte. Al was Nicklas Bendtner nog heel dicht bij een Engelse stunt.