andAnderlecht
zenZenit St Petersburg
Datum: 06/11/2012 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Lotto Park
Mbokani houdt Anderlecht in race om tweede plaats
Mbokani houdt Anderlecht in race om tweede plaats
Foto: © SC

Anderlecht is nog steeds in de race om de volgende ronde van de Champions League. De manschappen van John van den Brom domineerden - net als in Zenit - de wet op het veld, maar deze keer leverde het wel op. Met dank aan 'Dieu'.

Johan Walckiers en Tomas Taecke in Anderlecht

Zoals verwacht nam Mbokani de plaats in van De Sutter in de basisopstelling van Anderlecht. En Anderlecht speelde goed, heel goed zelfs. De bal ging snel van voet tot voet en Lombaerts had na luttele speeltijd al geluk dat Mbokani te verrast was om de doorschietende bal onder zijn voet goed te controleren. En Lombaerts moest serieus aan de bak, want het bleef in het eerste kwartier voorzetten van youngsters Praet en Bruno regenen in de zestien. Eén minpunt: paars-wit kon het overwicht eerst weer niet omzetten in veel doelgevaar.

Maar jawel, wie zich afvroeg waarom Mbokani meteen weer een basisplaats mocht opeisen, kreeg na een kwartier zijn antwoord. De Congolees zette zelf de aanval op, zocht de pass met Kljestan en kreeg die ook in de loop. En de eerste kans was meteen prijs. Oververdiend ook en voor Anderlecht meteen ook de eerste goal in deze Champions League-groepsfase.

Anderlecht speelde een heel volwassen eerste helft waarin het de druk hoog hield en niet achteruit plooide waardoor Zenit niet in zijn spel kon komen. De Russen konden in de eerste helft geen enkele kans die naam waardig afdwingen. Bij de Brusselaars stond Kljestan samen met Biglia het middenveld te controleren. Witsel probeerde er vat op te krijgen, maar werd bij elke baltoets uitgefloten en kreeg ook geen lijn in het spel van de bezoekers.

Zenit kon het evenwicht in de tweede helft herstellen en kreeg na tien minuten een goede kans via Witsel, maar Proto ging goed plat. Stilaan begon de vermoeidheid de Brusselaars parten te spelen. De afstanden tussen de linies werden groter, maar Zenit kon daarvan amper profiteren. De beste kansen waren zelfs voor Anderlecht: Bruno verloor echter even het overzicht en speelde te ver van Jovanovic en Biglia moet dringend eens zelf zijn kans leren gaan.

Maar paars-wit hield Zenit ver van de eigen goal met sterk combinatievoetbal, bijna allemaal over de grond en als de Russen in de zestien geraakten, verbrodden ze het zelf wel. En ook Iakovenko verprutste een dot van een kans alleen voor doel schoot hij tegen de lat. Het bleef 1-0 en Anderlecht pakte zijn eerste zege in deze Champions League-campagne.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Gillet Guillaume 90' -
Kouyate Cheikhou 90' -
Nuytinck Bram 90' -
Safari Behrang   90' -
Bruno Massimo 72' -
Biglia Lucas 90' -
Kljestan Sacha 90' -
Praet Dennis 79' -
Jovanovic Milan 90' -
Mbokani Dieumerci 90' -
  Bank G Beoordeel
Iakovenko Oleksandr   18' -
Kanu Rubenilson 11' -

Zenit St Petersburg Zenit St Petersburg

  Speler G Beoordeel
Malafeev Vyacheslav 90' -
Anyukov Aleksander 90' -
Hubocan Tomas 90' -
Lombaerts Nicolas 69' -
Criscito Domenico 90' -
Shirokov Roman   90' -
Witsel Axel   90' -
Denisov Igor 90' -
Bistrov Vladimir 77' -
Kerzhakov Aleksandr 90' -
Semak Sergei 90' -
  Bank G Beoordeel
Bruno Alves   21' -
Kanunnikov Maksim 13' -
Herbeleef Anderlecht - Zenit St Petersburg

Vooraf