gnkKRC Genk
shaShakhtar Donetsk
1-1
62' TetĂŞ (pen)
Datum: 03/08/2021 20:00
Competitie: Champions League
Speeldag: Derde voorronde (Heen)
Stadion: Luminus Arena
Uitgekookt Shakhtar zet scheve situatie na pauze recht, Genk heeft mirakel nodig
Dennis Rosiers vanuit Luminus Arena
| 249 reacties

Racing Genk-Shakhtar Donetsk: 1-2

Uitgekookt Shakhtar zet scheve situatie na pauze recht, Genk heeft mirakel nodig

Genk heeft in eigen huis met 1-2 verloren van een uitgekookt Shakhtar Donetsk. Onuachu bracht de Limburgers voor de pauze op voorsprong. Na de koffie was Daniel Munoz de antiheld. De Colombiaan veroorzaakte een strafschop en beging een stevige dekkingsfout bij de 1-2 van Alan Patrick.

Shakhtar begon soeverein aan de partij in de Luminus Arena. De Oekraïners waren -hoe kan het ook anders met zeven Brazilianen aan de aftrap- erg comfortabel aan de bal, Genk zette er een compact en gedisciplineerd blok tegenover. De Limburgers gaven nauwelijks wat weg in de eerste helft, Vandevoordt toonde zich attent op schoten van Tete en Solomon. Voor het overige kreeg het balbezit en technisch meesterschap van Shakhtar amper gevolg.

John van den Brom bracht met Lucumi en Munoz twee van zijn Colombianen aan de aftrap. Lucumi bracht stabiliteit in de Genkse defensie, Munoz gaf de Limburgers dan weer extra volume, kracht en dat tikkeltje gif. De twee grote problemen bij Genk de voorbije weken? Stilstaande fases en efficiëntie. Enter Paul Onuachu. Na een lastige periode was de Nigeriaan klaar om te spelen. Hij verdedigde enkele keren gepast bij een hoekschop tegen én scoorde met de rust in de zicht. Het was Ito die Onuachu perfect bediende, het succesrecept van vorig seizoen. De spits van Genk klom het hoogst en legde de bal met veel gevoel overhoeks weg: 1-0. De Oekraïners claimden voorafgaand hands van Onuachu, maar de Griekse ref wuifde het protest weg. 

Shakhtar kwam als door een wesp gestoken uit de kleedkamers. Tete was Arteaga te slim af en legde gepast terug tot bij Maycon, die nipt over knalde. De reactie van Genk kwam van Onuachu, die vanuit de draai op Trubin knalde.Toch waren het de bezoekers die het gaspedaal vol induwden, Tete knalde na geharrewar in het zijnet.

Antiheld Daniel Munoz

Een minuut later volgde een ijskoude douche voor Genk. Pedrinho wachtte op de overtreding in de Genkse zestien, Munoz hapte onnodig toe. Tete trapte de elfmeter staalhard binnen, al zat Vandevoordt er nog aan. Balen voor Genk, een uur lang zo solide verdedigd om dan een strafschop zomaar weg te geven.

Genk was niet aangeslagen door de verdiende gelijkmaker en bleef gedisciplineerd spelen. Bijna viel er nog een appel uit de kast: Thorstvedt - gretig ingevallen- vond Ito, die Trubin tot een save dwong. Geen tweede doelpunt voor Genk, maar wel voor de Oekraïners. Munoz vergat Ismaily in zijn rug, Alan Patrick had maar binnen te duwen: 1-2 voor Shakhtar, met nog tien minuten op de klok.

Een slotoffensief zat er ondanks de inbreng van Eiting en Dessers niet meer in voor de vicekampioen, dat opnieuw meer dan degelijk speelde. Maar ook opnieuw zonder resultaat achterbleef. De ploeg van John van den Brom moet volgende week in Oekraïne hopen op een voetbalmirakel. Opsterker(tje) is dat de regel van de uitdoelpunten sinds dit seizoen geschrapt is. Al blijft er zelfs dan nog een berg te beklimmen voor Racing Genk.

Opstellingen

KRC Genk KRC Genk
  Speler G Beoordeel
3 Sadick Aliu Mujaid 90' -
5 Arteaga Gerardo 90' -
7 Ito Junya A 90' -
8 Heynen Bryan 90' -
10 Bongonda Theo 90' -
11 Ndayishimiye Mike Trésor 67' -
17 HrosovskĂ˝ Patrik 83' -
18 Onuachu Paul âš˝ 82' -
23 Munoz Daniel   90' -
26 Vandevoordt Maarten 90' -
33 LucumĂ­ Jhon 90' -
  Bank G Beoordeel
NĂ©meth András -  
2 McKenzie Mark -  
9 Dessers Cyriel 8'  
14 Toma Bastien -  
15 Geusens Jay-Dee -  
20 Eiting Carel 7'  
24 Oyen Luca -  
28 Paintsil Joseph -  
30 Chambaere Vic -  
40 Leysen Tobe -  
42 Thorstvedt Kristian   23' -
46 Cuesta Carlos -  
Shakhtar Donetsk Shakhtar Donetsk
  Speler G Beoordeel
2 DodĂ´ 90' -
3 VitĂŁo 90' -
5 Marlon   90' -
8 Silva Santos Marcos Antonio 73' -
14 TetĂŞ âš˝ 64' -
19 Solomon Manor 45' -
22 Matviyenko Mykola 64' -
23 Traore Lassina 86' -
27 de Andrade Barberan Maycon   90' -
38 Pedrinho   90' -
81 Trubin Anatolii 90' -
  Bank G Beoordeel
Konoplya Yukhym -  
4 Krivtsov Sergey -  
6 Stepanenko Taras 17' -
9 Dentinho 4'  
11 Marlos 26' -
21 Lourenço Alan Patrick ⚽ 45' -
25 Sudakov Georgiy -  
26 Konoplia Yukhym -  
30 Pyatov Andrey -  
31 Ismaily A 26' -
44 Kornienko Viktor -  
75 Bondarenko Artem -  
91 Mudryk Mykhaylo -  
Herbeleef KRC Genk - Shakhtar Donetsk

Vooraf