Speeldag: 1/16 Finales (H)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Onwaarschijnlijke ommekeer doet Standard dromen
Steurbaut Kersten

Standard mag blijven dromen van de achtste finales. Halfweg leek Salzburg zijn schaapjes op het droge te hebben, maar na een onwaarschijnlijke ommekeer boog Standard een 0-2-achterstand om in een 3-2 voorsprong. Axel Witsel scoorde twee keer.

In de aanloop naar de confrontatie met Salzburg stelde Steven Defour dat hij dit seizoen meer dan twee Europese wedstrijden wilde spelen. Lange tijd leek de droom van de Standard-kapitein aan diggelen te liggen, maar drie doelpunten in de laatste 25 minuten bracht Sclessin nog eens in extase.

Na een uur spelen zag het er nochtans zeer slecht uit voor de Luikenaars. Standard kreeg amper een voet aan de grond en moest duidelijk zijn meerdere erkennen in de Oostenrijkse competitieleider. Red Bull Salzburg liet het balletje goed rondgaan en toonde zich ook efficiënt in de zone van de waarheid.

De gevreesde Marc Janko, vorig seizoen 39 doelpunten in 34 wedstrijden, maakte in de eerste helft immers zijn reputatie als goaltjesdief meer dan waar. Twee keer met dank aan een blunderende Luikse defensie.

Na amper vier minuten liet Eliaquim Mangala een balletje gewoon lopen. Janko dook op voor Bolat en prikte de openingstreffer tegen de netten. Net voor rust strafte de rijzige aanvaller een dubbele comedy capers van Réginal Goreux en diezelfde Mangala af: 0-2.

Tussendoor was Dieumerci Mbokani dicht bij de gelijkmaker - zijn poging strandde tegen de paal, toch gaven weinigen nog een stuiver voor de kwalificatiekansen van de Luikenaars. Het geleverde spel was ook veel te zwak om aanspraak te maken op een plaatsje bij de laatste zestien in de Europa League.

En toch kwam er nog een onwaarschijnlijke ommekeer. Ingeleid door Axel Witsel, die een strafschop tegen de netten joeg. Er leek weinig aan de hand voor Salzburg, want nog altijd slaagde Standard er niet echt in om de Oostenrijkers te verontrusten.

Igor De Camargo deed met tien minuten op de klok de vlam toch nog in de pan slaan. Met een schitterende uithaal van op ruim 20 meter knalde hij het leer via de paal voorbij Gustafsson. Twee minuten later zorgde Witsel helemaal voor een kolkend Sclessin. Op aangeven van Steven Defour knikte hij de 3-2 tegen de netten.

Een prachtige ommekeer, waardoor Standard zijn kansen op kwalificatie gaaf houdt. Volgende week moeten de Rouches hun voorsprong verdedigen op het veld van Salzburg. (AN)