Speeldag: 1/8 Finales (H)
Stadion: HSH Nordbank Arena
Hamburg bezorgt Anderlecht bittere pil
Steurbaut Kersten

Anderlecht staat volgende week voor een moeilijke opdracht als het Europees wil doorstoten. In Hamburg ging het met 3-1 onderuit. Legear miste in de slotfase nog een dot van een kans.

Kersten Steurbaut vanuit Hamburg

Hamburg liep duidelijk niet warm voor de confrontatie met Anderlecht. Met 35.000 toeschouwers was de NSH Nordbank Arena -57.000 zitjes- maar matig gevuld.

Ook voor de spelers van HSV werkte de komst van paars-wit niet inspirerend. De Duitse nummer vier liet in de eerste helft een slome en slordige indruk. Met een mogelijke finale in eigen huis in het vooruitzicht zou het nochtans niet aan motivatie mogen ontbreken. Anderlecht hield makkelijk stand en had via Romelu Lukaku zelfs lange tijd het enigste wapenfeit in de wedstrijd.

En dan stond het plots 2-0, zo'n vijf minuten voor rust. Na twee absoluut te vermijden doelpunten. Een foutje van Cheikou Kouyaté lag aan de basis van de eerste tegentreffer. De Senegalees trapte een gat in de lucht en Ondrej Mazuch kon niet anders dan een hoekschop toestaan. Het leer belandde voor de voeten van Dennis Aogo, die met flipperkastschot via Roland Juhasz en Jelle Van Damme Joris Mathijsen bereikte. Iedereen dacht aan buitenspel, maar de Nederlander mocht verderspelen van scheidsrechter Laurent Dumahel en prikte de 1-0 voorbij Proto. Een juiste beslissing van de ref.

De 2-0 kwam er na een moment van concentratieverlies. HSV sneed veel te makkelijk door de paars-witte defensie en Van Nistelrooy scoorde op aangeven van Eljero Elia van dichtbij. Tweede kans en prijs. Van Nistelrooy bevestigde daarmee de angst van Ariël Jacobs en bedankte zijn eigen coach, Bruno Labbadia, voor het vertrouwen.

De thuisploeg begon nu wel te voetballen. De Europese dromen van Anderlecht leken volledig stukgeslagen. Tot Jonathan Legear zijn moment de gloire koos. Mr. Efficiënt -Legear was met 5 doelpunten en 3 assists in 397 minuten de meest efficiënte speler in de Europa League- toverde met de rust in zicht iets schitterends uit zijn sloffen en krulde een vrije trap enig mooi in de linkerbovenhoek voorbij Frank Rost.

De hemel klaarde weer even opven voor de Belgische competitieleider. Jacobs probeerde eieren voor zijn geld te kiezen en liet zijn pionnen in de tweede helft verder terugzakken. Een tactiek die lange tijd ook loonde. Anderlecht gaf weinig kansen weg en Hamburg kon alleen maar dreigen met schoten uit de tweede lijn van Mladen Petric. Het vizier van de Kroaat stond echter niet op scherp. Van Nistelrooy scoorde wel, maar werd terecht teruggefloten voor buitenspel.

De aanhouder wint, wil een gezegde. En zo bleef HSV proberen vanuit de tweede lijn. Met succes deze keer. Een afvallende bal belandde voor de voeten van David Jarolim. De Tsjechische kapitein knalde het leer via het been van Kouyaté tegen de netten.

En toch had paars-wit nog met een goed gevoel huiswaarts kunnen keren. Legear kreeg twee uitstekende kansen op de 3-2. De middenvelder miste eerst volledig zijn schot en knalde daarna op Rost. Met twee doelpunten in het krijt lijkt het Europeesverhaal van Anderlecht uitverteld. (AN)