Competitie: Europa League
Speeldag: 1/8 Finales (H)
Dodelijk efficiënt Standard klaart de klus in Athene
Gert-Jan Weyters

Standard heeft een grote stap gezet richting kwartfinales in de Europa League. De Rouches gingen winnen met 1-3 in de heksenketel van Panathinaikos. Al na twintig minuten stonden de Luikenaars 0-2 voor.

Standard kon niet beter beginnen in het uitverkochte stadion van Panathinaikos. Al na acht minuten nam Axel Witsel de thuisdoelman te grazen met een rake kopbal. Dieumerci Mbokani tekende voor de voorzet. Panathinaikos speelde slap en inspiratieloos. Standard profiteerde optimaal en verdubbelde de voorsprong zelfs via Milan Jovanovic. Doelman Galinovic kwam ver uit, maar miste zijn interceptie. Jovanovic moest enkel nog binnentikken in een leeg doel.

Het verdere verloop van de eerste helft werd een maat voor niets. Bovendien verloor Standard Steven Defour al na 25 minuten met een blessure. Een zoveelste klap voor de jonge kapitein.

Pana kwam met hernieuwde moed uit de kleedkamers, daar had vooral de inbreng van oudstrijder Giorgos Karagounis veel mee te maken. De Europese kampioen van 2004 wakkerde het Griekse vuur opnieuw aan en met succes. Loukas Vintra kopte meteen na rust de aansluitingstreffer tegen de touwen op aangeven van Karagounis. Zowel Benjamin Nicaise als Sinan Bolat mogen deze treffer op hun naam schrijven.

De thuisploeg drong nog verder aan, maar kwam niet meer tot scoren. Op gegeven moment dreigde de wedstrijd te ontaarden in een veldslag, maar scheidsrechter Thomson was kwistig met de gele kaarten en dat leek de gemoederen toch wat te bedaren. Standard loerde met succes op de counter. Jovanovic stuurde Igor De Camargo diep, de spits bleef ijzig koel en trapte Standard op rozen. Ondanks vijf minuten extra tijd bleef het 1-3. De Rouches mogen zich nu al opmaken voor de kwartfinales. (AN)