Speeldag: Derde voorronde (Heen)
Stadion: Jan Breydel
Blondel blaast Europese droom nieuw leven in
Steurbaut Kersten

Club Brugge staat volgende week voor een zware opdracht in Finland. Blauw-zwart won voor eigen volk in extremis met 3-2 van FC Lahti. Jonathan Blondel was met zijn tweede van de avond de reddende blauw-zwarte engel.

FC Lahti diende zich, op uitzondering van Jari Litmanen, in het Jan Breydelstadion aan als nobele onbekende. De nummer acht uit de Finse Veikkausliga toonde zich echter technisch goed onderlegd en kwam in de omschakeling veel sterker voor de dag dan blauw-zwart.

Flitsende Litmanen

Onder impuls van de 38-jarige Litmanen, op zijn oude dag nog altijd top en zonder twijfel de beste man op de Brugse grasmat, deden de Finnen de blauw-zwarte defensie meer dan eens bibberen. De voormalige Ajacied schilderde na amper vijf minuten een hoekschop op het hoofd van Janne Moilanen: 0-1 voor Lahti.

Club reageerde meteen. Joseph Akpala hield een voorzet van Nabil Dirar goed bij en duwde de gelijkmaker tegen de netten. Blauw-zwart toonde wel inzet, maar de Brugse aanvalsgolven waren te stereotiep om de Finnen achterin in verlegenheid te brengen. Jonathan Blondel gaf de West-Vlamingen net voor de rust terug hoop en knalde via een afgeweken bal de 2-1 in het dak van het doel.

De Finse tegenaanprikken waren echter razend gevaarlijk. De Braziliaan Rafael Vieira Pires kon zijn ronkende voetbalnaam echter niet waarmaken en liet voor de rust al twee wenkende kansen onbenut. Net na rust was het echter wel prijs. Eero Korte glipte veel te makkelijk door de buitenspelval en knalde overhoeks de 2-2 voorbij Stijnen.

Blondel

Een inzet van Jeroen Simaeys werd van de lijn gekeerd en een vroege exit uit Europa bengelde al als het zwaard van Damocles boven de Brugse hoofden, maar opnieuw Blondel schoot de Brugse hoop nieuw leven in. De middenvelder knalde in de laatste minuut de 3-2 tegen de netten. Een vrije trap van de ingevallen Mohamed Dahmane waaide nog naast.

Een doelpunt dat een wereld van verschil maakt voor de blauw-zwarte Europese droom. De weg naar de poulefase blijft echter nog zeer lang voor Adrie Koster en de zijnen. (AN)