Datum: 17/12/2009 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 6)
Stadion: Amsterdam ArenA
Anderlecht snoept groepswinst af van zwak Ajax
Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Anderlecht snoept groepswinst af van zwak Ajax
Foto: © SC

De Belgische voetballiefhebber mag zich na de winterstop opmaken voor minstens zes Europese wedstrijden. Paars-wit won verrassend met 1-3 op het veld van Ajax en pakt de groepswinst. Romelu Lukaku scoorde twee keer.

Werd het een salonremise of niet in de Amsterdam ArenA? Dat was de vraag die op ieders lippen brandde.

Bij een gelijkspel was Ajax immers zeker van groepswinst en verdween Anderlecht vrijdag samen met Standard en Club Brugge in de koker voor de loting van de 1/16e finales van de Europa League. De Amsterdammers lieten er echter geen twijfel over bestaan. Paars-wit moest geen cadeautjes verwachten.

Geen Suarez

Nou, draaide dat even anders uit. Martin Jol liet enkele basisspelers -Luis Suarez, Toby Alderweireld, Demy De Zeeuw- rusten, maar zag hun vervangers knoeien dat het een lieve lust was. Na 45 minuten stond het al 0-3 voor de Brusselaars.

Romelu Lukaku knikte de eerste twee doelpunten uitstekend tegen de netten, maar de jonge spits mag vrijdag een bedankkaartje sturen naar de Ajax-defensie, die een handje hielpen om zijn naam nog extra in de verf te zetten bij de Europese topclubs.

Blunderende defensie

Bij de eerste treffer ging Gregory Van der Wiel tot tweemaal toe in de fout. Hij veroorzaakte een vrije trap na dom handspel en bood op de inzet van Boussoufa veel te weinig weerwerk aan de 16-jarige paars-witte (teddy)beer.

Ajax, dat nochtans degelijk aan de wedstrijd was begonnen, begon plots heel nonchalant te voetballen. Anderlecht profiteerde optimaal van de geboden ruimte en Jonathan Legear bood met een heerlijke voorzet Lukaku zijn tweede van de avond aan. Boussoufa was net daarvoor nog dicht bij de 0-2, maar zijn voorzet-schot belandde over Stekelenburg op de lat.

Comedy Capers

En dan moest het ergste nog komen. De derde Brusselse treffer is er eentje dat thuishoort in het rijtje van Comedy Capers. Van der Wiel duwde een voorzet van Boussoufa -opnieuw dezelfde acteurs- terug tot bij Stekelenburg. Legear kroop nu in de rol van afwerker en strafte de grabbelende doelman af. Oleguer kwam te laat om te ontzetten.

Ajax slaagde er niet meer in om de lamentabele eerste helft recht te zetten. Met Rommedahl, Suarez en De Zeeuw kwamen de Amsterdammers beter voor de dag, maar dichter dan een eerredder van Urby Emanuelson kwam het niet meer.
 
Reekshoofd

Anderlecht is dankzij de zege groepswinnaar en is het vrijdag bij de loting in Nyon reekshoofd. Zo ontloopt paars-wit Juventus, Olympique Marseille en Wolfsburg. Een confrontatie met Liverpool is wel mogelijk. (AN)

Herbeleef Ajax - Anderlecht

Europa League

 Eerste ronde (Speeldag 6)