Datum: 21/10/2010 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Lotto Park
Boussoufa leidt Anderlecht voorbij onkennelijk Athene
Boussoufa leidt Anderlecht voorbij onkennelijk Athene
Foto: © SC

Anderlecht heeft gedaan wat het moest: Athene kloppen. Met dank aan de Griekse medewerking, want AEK was nergens in Brussel. Mbark Boussoufa leidde zijn ploeg met één goal en twee assists naar een al bij al makkelijke overwinning.

Anderlecht heeft zichzelf weer in de race voor de tweede plaats gehesen. Dankzij de winst van Zenit tegen Hajduk Split komen AEK, Split en Anderlecht nu allemaal op drie punten. De matchen tegen Athene (uit) en Hajduk (thuis) zullen dus levensbelangrijk worden voor de verdere Europese campagne.

Ariël Jacobs heeft altijd wel een 'surprise du chef' in huis en ook tegen Athene was dat niet anders. De paarswitte trainer zette Kljestan, die dit seizoen nog maar amper aan de bak kwam, in de ploeg voor de licht geblesseerde Suarez. Bij AEK werden Leonardo en Djebbour gespaard voor de topwedstrijd tegen Pananthinaikos in de Griekse competitie.

Eerste echte kans is raak

De keuze voor Kljestan zal Jacobs waarschijnlijk geïnspireerd zijn door het immense loopvermogen van de Amerikaan. Iets dat de laatste weken ontbrak. Aanvankelijk had de veldbezetting van Anderlecht echter weinig succes. Niet dat de Brusselaars onder lagen, maar er kwamen weinig vloeiende aanvallen aan te pas. Boussoufa durfde amper een actie ondernemen en de vele lange ballen werden makkelijk onderschept door de stevige verdedigers van AEK.

Het doelpunt van Anderlecht kwam dan ook uit de lucht vallen. De eerste echte goeie combinatie leverde maximaal succes op. Lukaku - goed weggestuurd op rechts - kreeg de bal tot bij Kljestan, maar diens schot werd in eerste instantie nog geweerd door de Griekse doelman, Saja. Boussoufa was echter goed gevolgd en duwde de rebound tegen de netten.

Snel herval

De vreugde van de bedrijvige Marokkaan en hoe hij dit opmerkelijk ging vieren met zijn coach toonde dat de spelersgroep nog steeds achter Jacobs staat ondanks de vele kritiek. Het gaf de paarswitten een boost en ineens begon de ploeg wel beter te voetballen met enkele knappe combinaties tot gevolg. Toch herviel Anderlecht even later al terug in een stramien van foute passes en te slordige opbouw.

Het begin van de tweede helft bracht weinig beterschap. De schrik voor een tegengoal zat er goed in, maar onbegrijpelijk waren de vele fouten in de opbouw. Lukaku was dan ook zo goed als onbereikbaar, veelal omdat hij altijd uitweek naar de flank waardoor in het centrum niemand te bespeuren was.

Bij AEK was het allemaal niet veel beter. De Grieken voetbalden eveneens slordig en konden Proto helemaal niet bedreigen. Het weinige gevaar werd dan ook gecreëerd door Anderlecht. Lukaku krulde de beste kans net voorbij de tweede paal. Een verdienstelijke poging van de jonge Anderlechtaanvaller, die zich uit de naad werkte.

Lukaku beloond, Juhasz met frivoliteit

En daarvoor werd hij ook beloond. De indrukwekkende 17-jarige sprak deze week zijn vertrouwen uit dat alles wel goed zou komen en zorgde zelf voor de geruststellende voorsprong. Boussoufa bediende hem en via de paal kon Lukaku twintig minuten voor tijd Anderlecht op rozen zetten. En dat gaf Anderlecht eindelijk het vertrouwen om over de grond te voetballen en zijn veldoverwicht te laten gelden.

Drie minuten later kon Anderlecht helemaal rustig op beide oren slapen. Vrije trap Boussoufa en de anders sobere Juhasz 'bezondigde' zich aan een frivoliteit: met een hakje klopte hij de Griekse doelman knap voor een derde keer. Anderlecht speelde de partij foutloos uit en komt weer in de race voor de tweede plaats.

Athene kreeg in het Constant Vanden Stock de moter nooit aan de gang gezwengeld. Lang moest Anderlecht zoeken naar een opening in de stugge verdediging, maar uiteindelijk kon het zich vrij makkelijk van de Grieken ontdoen.

Herbeleef Anderlecht - AEK Athene