Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Petrovskiy Stadion
Europese lente ver weg voor Anderlecht
Fabian Morren

Het wordt voor Anderlecht erg moeilijk om zich nog te plaatsen voor de zestiende finales van de Europa League. Paars-wit verloor met 3-1 bij het al geplaatste Zenit Sint-Petersburg en heeft zo het lot op de slotspeeldag niet meer in eigen handen.

Het was bar koud in Sint-Petersburg en Zenit was al geplaatst voor de volgende ronde. Toch had de Russische kampioen er nog veel zin in. Vooral op de linkerflank van Anderlecht liet Lecjaks zich regelmatig ringeloren. Dat leverde enkele prima kansen op voor de thuisploeg. Al na twaalf minuten resulteerde dat in de 1-0. Jonov gaf Silvio Proto geen kans. Aan het doelpunt zat wel een buitenspelgeurtje.

Wat later was een tweede Russisch doelpunt bijna een feit, maar Zhyryanov verlengde de voorzet van Danny tegen de paal. Anderlecht stelde daar weinig tegenover. Verder dan enkele flauwe afstandschoten kwamen de bezoekers niet. De voorsprong aan de rust was dan ook verdiend voor Zenit.

Anderlecht kwam met nieuwe moed uit de kleedkamer. Het team van Ariël Jacobs zette meer druk naar voor, maar tot grote kansen leidde dat opnieuw niet. Bij de eerste echte tegenprik van Zenit lag de wedstrijd in een beslissende plooi. Bukharov kreeg de ruimte en trapte voorbij Silvio Proto binnen. Nadien waren de beste kansen nog voor de thuisploeg. Een uitstekende Proto verhinderde dat de score nog hoger opliep.

Twee minuten voor affluiten zorgde Kanu zelfs voor de aansluitingstreffer. De Braziliaan knikte een voorzet van Lecjaks tegen de netten. Een gelijkmaker kwam er evenwel niet meer. Invaller Huszti legde de eindstand twee minuten later vast op: 3-1. Door de overwinning van AEK Athene bij Hajduk Split heeft Anderlecht zijn lot op de laatste speeldag niet meer in eigen handen.